Vijesti Društvo Власеница: Обиљежена годишњица од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде ВРС

Власеница: Обиљежена годишњица од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде ВРС

0

Парастосом, полагањем вијенаца, прислуживањем свијећа и посјетом спомен-соби, јуче је у Власеници обиљежено 29 година од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске /ВРС/.

Обиљежавању су присуствовали чланови породица погинулих бораца, представници борачких организација и локалних власти општина Дервента и Власеница.

Парастос је служен у Цркви Светих апостола Петра и Павла, а на Војничком гробљу положени су вијенци и прислужене свијеће за дервентске јунаке.

Предсједник Скупштине Градске борачке организације Дервента Чедо Вујичић изјавио је новинарима да се људима из Дервенте на помен Власенице, а посебно када дођу у ову општину, мијешају осјећаји.

С једне стране је туга због људи који су изгубили живот у Власеници, а с друге понос на чињеницу да жртва оних који су изгинули, бранећи српски народ и Власеницу није узалудна, да су извршили мисију, сачувавши народ на овим просторима, рекао је Вујичић.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић рекао је новинарима да су дервентски борци хероји који су живот заложили за одбрану Републике Српске.

“Тешко је причати на овај дан јер се враћају сјећања и емоције су јаке, посебно када сам и ја био учесник тих дешавања. Сјећам се свих недаћа које су нас тада задесиле. Борци из Дервенте су нам дошли када је било најтеже и ми и наши потомци их не смијемо никада заборавити”, изјавио је Симанић.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић изјавио је новинарима да саосјећа са породицама погинулих бораца који су у Власеницу дошли не да убијају и освајају, него да бране Републику Српску.

“Ово су болни тренуци када се поклањамо њиховим сјенима, да није било тих хероја ми данас не бисмо овдје живјели”, рекао је Ђурић.

Шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту града Дервента Станиша Микеревић изјавио је новинарима да је захвалан општини Власеница и начелнику Мирославу Краљевићу на људском и топлом дочеку јер се сваке године са истом дозом љубави сјећају људи који су 1993. године дошли да заједничким снагама бране српски народ.

“Данас нам је главни задатак да побољшамно статус породица погинулих бораца и приоритет да преносимо на млађе генерације истину о дешавањима на овим просторима”, изјавио је Микеревић.

Породице погинулих бораца изјавиле су да им много значи што њихови најмилији нису заборављени и што се сваке године обиљежава сјећање на њих.

Седамдесетогодишња Драгојла Драгојловић изгубила је супруга Недељка који је прошао сва ратишта и живот изгубио херојски у власеничкој општини, заједно са својим саборцима.

У борбама на подручју Церске у општини Власеница 9. марта 1993. године, погинуло је 15 бораца из Дервенте који су јуначки помагали у одбрани граница Републике Српске.

Агенције

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here