Vijesti Društvo Obnovljen spomenik “Tri kruške”: Prve partizanske jedinice formirane na ovom području su...

Obnovljen spomenik “Tri kruške”: Prve partizanske jedinice formirane na ovom području su oslobađale Derventu – FOTO

0

Danas je u Sočanici upriličeno simbolična ceremonija otvaranja obnovljenog spomenika “Tri kruške”, podignutog u čast palim borcima sa ovog područja u Drugom svjetskom ratu.

Na inicijativu Gradske organizacije SUBNOR-a, nadležno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Vlade Republike Srpske odobrilo je 2.500 KM za rekonstrukciju spomenika.

Na ovom južnom dijelu Dervente su se pred sami rat dešavala okupljanja koja su prethodila oslobođenju Dervente u Drugom svjetskom ratu, s obzirom da je u samom gradu bilo jako uporište ustaša. Međutim, nekoliko osoba je iz grada slalo informacije i prve partizanske brigade koje su osnovane ovdje su mogle da dejstvuku. Mi smo dužni da im odajemo počast, istakao je predsjednik SUBNOR-a Borislav Preradović.

Gradonačelnik Milorad Simić je izrazio zadovoljstvo jer je i ovaj spomenik obnovljen, a Gradska uprava obezbijedila sredstva za pristupni put i uređenje okoline.

Nismo pogriješili kada smo prije nekoliko godina krenuli sa obnovom spomenika iz perioda Narodnooslobodilačkih ratova, bilo u Pojezni, Kalenderovicma, Dubočcu i drugim iz tog perioda. Krivo mi je da nakon svih ovih ratova neke politike ponovo prave razdor među ljudima, rekao je Simić ovom prilikom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here