Vijesti Kultura i obrazovanje 60 година од уручивања Нобелове награде Иви Андрићу – ВИДЕО

60 година од уручивања Нобелове награде Иви Андрићу – ВИДЕО

0

Ученици ЈУ СШЦ „Михајло Пупин“ су кратким видеом подсјетили да је на данашњи дан прије 60 година Иви Андрићу уручена Нобелова награда за књижевност.

Свечаност поводом додјеле је организована 10. децембра 1961. у концертној палати краљевске Шведске академије уз присуство 700 званица. Андрић је изразио жељу да му награда буде уручена уз звуке старе војне корачнице „Марш на Дрину“.

Наши средњошколци су жељели указати на значај овог јубилеја јер је Андрић још увијек једини нобеловац нашег говорног подручја, али и скренути пажњу да се у јавности често погрешно Андрићева награда приписује роману „На Дрини ћуприја“ , а не за цјелокупно стваралаштво којим је сликао живот своје земље током једног историјског периода како стоји у образложењу награде, саопштено је из СШЦ “Михајло Пупин”.

Мало је познато и да је Андрић милион долара које је добио као лауреат ове награде поклонио за развој библиотекарства у БиХ.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here