Vijesti Društvo Девети јануар је симбол слободе, јединства и опстанка – ФОТО

Девети јануар је симбол слободе, јединства и опстанка – ФОТО

0

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Централном спомен-обиљежју палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, данас је у Дервенти обиљежен Дан Републике Српске и 32 године од када је Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Подсјетио је на то и генерал Љубомир Обрадовић који је присуствовао данашњем обиљежавању Дана Републике у Дервенти.

На тај начин су тадашњи властодршци заштитили народ, а слиједом те одлуке су донесени и Устав, Закон о одбрани и други прописи, а ми из Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова смо је и одбранили. Чини се да ћемо морати опет да се бранимо и успјећемо ако будем сложни, навео је генерал Обрадовић.

Градоначелник Милорад Симић је подсјетио на тежак ратни период, те да је за формирање Републике Српске било потребно поднијети велику жртву.

Кроз невиђено разарање и 608 страдалих и Дервента је дала свој допринос настанку Републике Српске, али смо корак по корак наш град довели у раван са другим заједницама Републике Српске. Достојанствено обиљежавамо овај дан и не мислим да смо ником нанијели штету, а Срби, Хрвати и Бошњаци се сигурно осјећају комотно у Дервенти. Сигуран сам да овај ниво толеранције је примјер за читаву БиХ, истакао је Симић честитавши Дан Републике Српске.

Република Српска је настала као израз воље српског народа с ове стране Дрине, без икакве претензије да се ико потлачи, због чега је 9. јануар симбол слободе и јединства и шансе за опстанак на овим просторима, рекао је предсједник Борачке организације Чедо Вујичић.

Сваки пут кад славимо морамо да поменемо оне који су дали своје животе за слободу и не треба проћи ниједан дан да их се не сјетимо. Све то не смије да значи његовање осветољубивости, јер је српски народ мирољубив и жељан слободе, а те универзалне вриједности не смије нико да нам оспори и то нећемо дозволити, нагласио је Вујичић.

Парастос су служили православни свештеници Црквене општине Дервента, а вијенце на спомени-обиљежје положили су градоначелник Милорад Симић, делегација Скупштине града, представници Општинске борачке организације и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а, Инжењерског батаљона, те представници Полицијске станице Дервента и политичких странака.

У Дервенти су тим поводом истакнуте тробојке у част обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, а на Тргу православља вечерас ће бити уприличен и ватромет.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here