Vijesti Društvo Врбица прослављена молитвено и уз рецитације најмађих – ФОТО

Врбица прослављена молитвено и уз рецитације најмађих – ФОТО

0

Празник Лазарева субота, познат и као Врбица, у Дервенти је прослављен молитвом и дјечијим рецитацијама полазника вртића “Трол” у храму Успења Пресвете Богородице.

Вјерници Српске православне цркве данас славе Лазареву суботу, празник посвећен васкрсењу праведног Лазара из Витиније кога је Исус Христос, према предању, васкрсао из мртвих.

У Српској православној цркви, Врбица је дјечји празник, јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао: “Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско”.

Лазарева субота или Врбица се слави на суботу уочи празника Цвијети (који увијек падају шесте, посљедње недјеље Часног поста).

На Лазареву суботу у православним храмовима служи се богослужење, а након што се врба освети, вјерницима се дијеле гранчице.

Врбица је искључиво празник дјеце, а са његовим слављењем отпочињу Васкршни празници.

Коло српских сестара Царица Милица је за најмлађе припремило освјежење и пригодне поклоне.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here