Vijesti Kultura i obrazovanje Дервента представљена у трећем тому Енциклопедије Републике Српске

Дервента представљена у трећем тому Енциклопедије Републике Српске

0

У ових дана објављеном трећем тому Енциклопедије Републике Српске налазе се одреднице под словима Д, Ђ, Е и Ж, па тако и одредница о Дервенти, која је комплексног карактера.

Трећи том Енциклопедије Републике Српске иначе обухвата 1.235 одредница и више од 200 придодатих одредница, као и 589 фотографија и 17 карата, а у раду на овом недавно објављеном тому било је ангажовано 16 стручних редакција и 336 аутора.

Као и у претходна два тома, према карактеру и садржају преовлађују одреднице из историје, етнологије и о насељима, а приликом њихове обраде поштован је уобичајени енциклопедистички принцип да се објављују само поуздане и сведене информације, а изузетно наговијештена је могућност нових метода и техника у тумачењу појединих питања, истиче се у саопштењу Академије наука и умјетности Републике Српске..

Осим одредница микропедијског карактера, у овом тому заступљене су и оне које су комплексне, као што су “Други свјетски рат”, “Добој”, “Дервента”, “Демографија”, “Држава”, “Епархије /епископије/ Српске православне цркве”, “Електроенергетски потенцијал Републике Српске”, “Етнологија код Срба у БиХ”, “Ендемске врсте живог свијета у Републици Српској”.

Свој допринос обради одреднице Дервента дали су и магистри Дамир Кљајић и Жељко Асентић.

Одредницу о Дервенти смо заједно радили колаега Асентић и ја, тачније све одреднице о насељима, док су одреднице о личностима, установама, археолошким локалитетима и сличном радиле стручне редакције, а ми по потреби достављали информације. Ја сам обрађивао и теме Боре Ђуричића, Бошка Јелића и дио дервентске цркве, каже Кљајић.

Из АНУРС су навели да је, уз разумљиве тешкоће у ангажовању компетентних аутора и у организацији посла, скоро цијеле протекле године дуже или краће застоје у раду проузроковала епидемија вируса корона, због чега је реализација раније задатих рокова изискивала крајње ангажовање свих актера укључених у израду трећег тома.

Иначе, први том Енциклопедије Републике Српске са одредницама под словима А-Б објављен је 2017. године, а други том са одредницама под словима В-Г 2018. године.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here