Vijesti Kultura i obrazovanje Дервенћани уживали у љепотама етно пјесме – ФОТО

Дервенћани уживали у љепотама етно пјесме – ФОТО

0

“Фестивал етно пјесме”, који је и ове године одржан у оквиру обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, по седми пут је на Тргу православља посјетиоцима приближио љепоту српске етно пјесме из читавог региона.

Домаћин и организатор фестивала је Српско културно – умјетничко друштво “Дервента”.

До сада смо били домаћини великом броју етно пјевачких група из Српца, Бањалуке, Прњавора, Градишке, Приједора, Котор Вароши, Модриче и других градова, али и нашим пријатељима из Србије, тачније Горњег Милоановца и Лознице, а ове године по први пут су са нама и гости из хрватског градића Боботе. Етно пјесма и традиција су врло битне у заштити националног идентитета и ми на овај начин желимо да све то пренесемо на младе, истакла је члан друштва Ана Кецман, додајући да је велико интересовање младих дјевојака за овај вид умјетничког изражавања.

На фестивалу су наступили Вокално-инструментални ансамбл “Ђурђевак” из Боботе, пјевачка група ГКУД “Пронија” из Прњавора, Пјевачко друштво “Вида” из Модриче, Пјевачка група “Босиљак” из Брчког, те пјевачка група СКУД “Дервента”.

Јако смо срећни да смо овдје и да имамо част да допринесемо величању етно пјесме и традиције. Извели смо један лијеп избор женских “а капела” пјесама и са дијелом нашег оркестра, рекла је Јелена Ајдуковић, члан “Ђурђевка”.

Сутра ће у периоду од 10 до 13 часова бити одржана и радионица традиционалног пјевања у ЈУ Народна библиотека “Бранко Радичевић” са акцентом на традиционално пјевање из Босанске Крајине коју ће одржати етнолог Милица Јовин из Бачке Паланке, иначе умјетнички руководилац два тамошња друштва.

Подршку одржавању Фестивала етно-пјесме дали су Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије, Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Дервента.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here