Vijesti Društvo Жртве Чардака нису заборављене – ФОТО

Жртве Чардака нису заборављене – ФОТО

1

У Спомен-комплексу у насељу Чардак данас је служен парастос за 37 Срба које су на Мали Васкрс 1992. године убили припадници Хрватског вијећа одбране и паравојних хрватско-муслиманских формација. Четрдесет Срба је одведено у логоре у којима су прошли тешка физичка и психичка злостављања.

Чардак је данима био у окружењу ХВО-а и паравојних хрватско-муслиманских снага, без воде и хране.

За три дана навршава се 31 година када је Чардак постао спаљена земља, нагласио је предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте Драго Кнежевић.

На Васкрс, послијеподне, није било живог Србина ни читаве куће на Чардаку, све је било спаљено. Умјесто да се на Васкрс традиционално помолимо, регуларна војска Хрватске потпомогнута паравојним муслиманско-хрватским формацијама нас је напала, а данас их одликују због тога. Тог дана је нестала читава породица Живковић, убили су и Лазаревиће, Зориће и Ћудиће на кућним праговима, а потом наставили по Јасиковачи и Гаковцу, рекао је Кнежевић.

На мјесту на коме је подигнут Спомен комплекс Чардак пронађено је 19 тијела, док је у масовној гробници у хрватском гробљу пронађено још девет, а у муслиманском двоје Чардачана.

Чардак је ипак жив, овдје се молимо, сјећамо се на страдале и преносимо на будуће генерације памћење како се никада не би поновило овакво страдање, поручио је Кнежевић.

Почаст жртвама je одао и градоначелник Дервенте Милорад Симић.

Навршила се годишњица од страдања људи који су само хтјели бити код своје куће, на својим праговима и јер су били Срби. Изградили смо спомен-комплекс на којем се можемо скупити и споменути имена, одати почаст за много невиних душа. Не смијемо заборавити овакве трагедије да нам се не би поновиле, али морамо праштати, поручио је Симић, додајући да ће у наредном периоду помен убијеним Србима са чардака бити обиљежаван посљедње недјеље у априлу због обиљежавања злочина у Јасеновцу.

Борка Гуњевић, која је са супругом 1992. године била заробљена у логору у Дому ЈНА у Дервенти, истакла је да је тамо почињен стравичан злочин над Србима и да су се међу заробљеницима налазиле мајке са дјецом.

Гуњевићева је испричала да је у логору била притворена три дана, док је њен муж остао у заробљеништву.

У Дому ЈНА су заточеним Србима радили свашта – ударали их, мучили, силовали. Били смо немоћни, свједочи Гуњевићева.

Она је испричала да је Алмаз Незировић мучио њеног мужа, ударао га до бесвијести, те да је са Азром Башић осуђен на малу затворску казну, док остали злочинци нису добили скоро ништа.

Супруг ми је погинуо 19. јуна 1992. године током копања ровова на Томасовом брду. Овдје је почињен стравичан злочин. Ми смо били цивили, око 30 жена је било у логору, бојали смо за нашу дјецу која су била са нама, а Азра Башић је носила нож око нас и говорила да ће нас поклати, рекла је она.

Некадашњи логораш Момир Лазић захваљује Богу што је остао жив и присјећа се 26. априла 1992. године када је заробљен и одведен у бивши Дом ЈНА.

Не дај Боже ником да доживи, незапамћена тортура, понижавање и све оно нељудско што се може урадити једном цивилизованом човјеку. Како сам преживео најбоље знам ја, моја душа и моји сапатници који су били са мном, испричао је Лазић.

Он је рекао да је, осим у Дому ЈНА, био и у Рабићу, у Пољу, али да нема тачну оријентацију колико дана гдје.

Одвели су нам камионом у Жеравцу, гдје смо били на плус 40 степени, нисмо се могли окренути, без воде и хране. Био сам предвиђен за одстрел, али сам остао жив, додао је Лазић, који је након 75 дана проведених по логорима размијењен у Броду.

У знак сјећања на погинуле, цвијеће су положили породице погинулих из овог дервентског насеља, руководство Града и Скупштине града Дервента, делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, посланици Народне скупштине Републике Српске, представници Полицијске станице Дервента, те политичких странака.

1 komentar

  1. „Oslobodjenje“ 25. 04. 2023
    Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, komentarisao je svoju nedavnu posjetu Derventi gdje je odlikovao pripadnike HVO-a, a što je izazvalo buru negodovanja posebno među opozicionarima u Republici Srpskoj koji su tražili da se Milanović proglasi nepoželjnom osobom.
    Ističe kako mu je Dodik odobrio dolazak u Derventu.
    – Pitao sam Dodika i rekao mi je da mogu doći, da je možda bilo drugačije, ja bih to uradio i uručio odličja u Hrvatskoj. Išao sam tamo na Dodikovu riječ i sad me napada. Budi muško, šta sad hoćeš? popustio je pod pritiskom, rekao je Milanović.
    Komentarisao je hrvatski predsjednik i najnovije secesionističke najave lidera SNSD-a. On kaže da zbog Dodikovih i Vučićevih poruka “i treba i ne treba biti zabrinut”.
    – Da, jer to nije realno i neće tako biti. Nije odgovorno ljudima stvarati iluziju i podgrijavati želju. BiH je tu i ostat će takva kakva je. Ne zabrinjava jer je to potpuno nerealno. Uz čiju pomoć će se to dogoditi? Rusije? Moj prijateljski savjet braći Srbima, dajte ljudi, dođite sebi. Nema pomoći od Rusije, niste nikada ni imali. Bugari su imali koristi jer su ih oslobodili od Turaka, vas nisu. Kako mislite sad se otcijepiti iz BiH. Konstantno ide ta prijetnja kad god se Dodiku učini da mu negdje pušta voda, kazao je.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here