Vijesti Društvo Завршено фрескописање храма Светог Пантелејмона у Осињи

Завршено фрескописање храма Светог Пантелејмона у Осињи

0

Данас је завршено фрескописање храма Св. Пантелејмона у Осињи, објавио је свештеник Илија Тривић, чиме је стављена тачка на десетогодишњу реконструкцију

Освећење обновљеног храма у Осињи заказано је за 13. август, а Свету литургију служиће епископи Зворничко – тузлански Фотије и Осјечкопољски и Барањски Херувим.

Тог дана биће освећен и иконостас, фрескопис и Светосавски дом, а ово је први пут да ће у Осињи Литургију служити два епископа.

Генерална обнова храма Светог великомученика Пантелејмона у Осињи започела је у мају 2012. године, а од тада је уз храм изграђен и Светосавски дом, поплочан простор око храма, купљено друго звоно и храм фрескописан. Кумови славља ове године су Момир и Душко Гојковић, каже свештеник Илија Тривић.

Од 8 часова предвиђен је избор кумова крста и фрескописа, даривање крста, литија и светих икона, те дочек епископа, уз опход око храма са светим моштима, те сам чин освећења храма и Света архијерејска литургија.

Црква Светог Пантелејмона у Осињи вјернике окупља од 1964. године. На мјесту ове богомоље некада је постојала црква брвнара из 19. вијека, да би зидање садашње црква било започето око 1960. године.

Иконописање на површини од око 300 квадратних метара повјерено је Браниславу Шавији из Бијељине.

Ово је византијски стил сликања који је специфицан за нас правослвне вјернике. У суштини, само осликавање као стил специфичан је за нас православце, имамо одређене каноне по којима се слика, значи ста иде у олтар, шта иде у наос цркве, а ако има купола одређено је шта у то подручје може да се осликава. На одређен начин се сликају хаљине, такође и портрети, односно свети ликови, открива Бранислав Шавија, иконописац из Бијељине којем је ово прва црква коју ради на овом подручју.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here