Vijesti Društvo Коло српских сестара удружено у васкршњој мисији доброчинства

Коло српских сестара удружено у васкршњој мисији доброчинства

0

Коло српских сестара “Царица Милица” у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу увелико ради на припреми хуманитарних базара, гдје ће прикупљати помоћ за угрожене суграђане.

Ђурђа Додиг Пијетловић, предсједница Кола, каже у разговору за “Независне новине” да ће ове године традиционално бити одржана три базара, а ако се укаже прилика, можда и четврти.

Ово је пета година како на овај начин организујемо прикупљање средства за наше суграђане у потреби. Први базар је планиран 25. априла испред супермаркета “КОРТ’ у Дервенти, други ће бити 27. априла код Саборног храма Успења Пресвете Богородице, као и трећи, који ће бити одржан 4. маја, на Велику суботу.

На трећем базару биће одржана и васкршња радионица украшавања јаја, а базари сваке године буду јако посјећени, посебно васкршње радионице, буде и више од 200 дјеце. Ове године имамо једну новину, са дјечицом ћемо радити осликавање јаја од стиропора. У питању су мала украсна јаја и сваки ће учесник све што направи на радионици са собом и да однесе. Жене, чланице Кола, наравно, припремиће црвена јаја, ишарана традиционално воском, за наше вјернике и људе који буду у храму на молитви, казала је Додиг Пијетловићева.

Истиче да не сумња да ће Дервенћани и ове године показати велико срце и да ће подржати акцију донирањем прехрамбених и хигијенских потрепштина.

Потребно нам је да прикупимо довољно средстава за 100 породица, тачније 100 пакета. Некада није ствар ни у том материјалном колико у самој личној посјети. Надамо се да ћемо све успјети, а Васкрс се ове године дешава у вријеме када и првомајски празници, па смо више времена кући и имаћемо више слободног времена да се бавимо нашим активностима, тако да ћемо ми то све одрадити у седмици пред Васкрс. Обићи ћемо људе у потреби, са свештеницима из њихових парохија и, надам се, обрадовати их, каже она.

Додаје да постоји и опција прикупљање прехрамбених, некварљивих намирница и хигијенских потрепштина у корпама које су постављене у маркетима “КОРТ” и “Ђурић”, а, како је напоменула, намирнице је могуће донирати и у Храму Пресвете Богородице.

У припреми базара ове године учествоваће и ученици Средњошколског центра ‘Михајло Пупин’, који ће имати радионице и све своје радове и производе донираће Колу. Вјерујем да ће се укључити и друге јавне установе и организације, баш као и претходних година, када су сви показали велику хуманост. Увијек кажем Дервента је посебан град, посебно мјесто, а Дервенћани дивни људи. Вјероватно је да их је њихово искуство страдања у посљедњем рату учинило емотивнијим и са осјећајем за емпатију. Кад осјетите шта је терет живота, онда сте и осјетљивији према другом човјеку, каже Додиг Пијетловићева.

Додаје да у Колу имају око 50 активних чланица, али да би им јако значило када би им се придружило још суграђанки.

Било да су млађе или старије, вољела бих да нам се придруже, ми смо једна опуштена организација, имамо пар обавеза, али у принципу ништа није под морање и свако ради колико може уз божју помоћ, објашњава Додиг Пијетловићева.

Истиче да већ вриједно раде на украшавању града великим декоративним јајима од стиродура, која ће као и претходних година бити изложена у центру града, испред храма, Градске управе, као и Народне библиотеке “Бранко Радичевић”.

Независне новине

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here