Vijesti Društvo Simbol borbe za radnička prava: Danas se obilježava 1. maj – Međunarodni...

Simbol borbe za radnička prava: Danas se obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada

0

Međunarodni paznik rada se obilježava 1. maja, na datum kada je 1886. godine stotine hiljada američkih radnika izašlo na višednevne nasilne proteste ulicama Čikaga, sa zahtjevom za prihvatanje osmočasovnog radnog dana.

Protesti su ubrzo prešli u nemire, a policija je u rastjerivanju demonstranata upotrebljavala grubu silu i vatreno oružje. Epilog tog čikaškog 1. maja 1886. godine jeste pogibija više od 200 radnika, mnogi su uhapšeni, a osmoro je osuđeno na smrt. U znak sjećanja na taj događaj 1. maj se od 1889. obilježava kao Međunarodni praznik rada.

Prvi maj, kao praznik, svoj korjen ima u odluci vodećih američkih sindikata da, inspirisani pobjedom svojih kanadskih drugova 1884. godine, zahtjevaju donošenje zakona kojim bi se ustanovilo maksimalno osmočasovno dnevno radno vreme.

Taj je zakon trebalo da bude donesen do 1. maja 1886. godine. Kada se to nije dogodilo, došlo je do velikog štrajka u SAD, a u Čikagu i do krvavih nereda.

Tri godine kasnije, na Prvom kongresu 2. Socijalističke internacionale, odlučeno je da “Prvi maj predstavlja zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost”.

Svim radnicima u privredi i javnim službama, kao i poslodavcima i sindikalistima, portal “Derventa Cafe” čestita 1. maj – Međunarodni praznik rada.

U nadi da će svaki naredni biti obilježen u boljem poslovnom ambijentu i vedrijem raspoloženju građana, svima onim koji traže posao želimo da se zaposle, a onima koji se odmaraju od napornog rada prijatan odmor u krugu svojih kuća i porodica.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here