Vijesti Kultura i obrazovanje Локалитет Ћелар – важно историјско наслијеђе Дервенте

Локалитет Ћелар – важно историјско наслијеђе Дервенте

0
Кузмановић, Божић и Кљајић

Туристичка организација Дервенте и Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке вечерас су у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ организовали промоцију књиге „Ћелар старо православно гробље и црквиште“ аутора Дамира Кљајића.

Истражвање археолошког локоалитета „Ћелар“ започело је 2011. године од када постоји и идеја да се напише књига, а све до 2021. године сам сакупљао литературу, истакао је Кљајић, додајући да су значајан допринос дали свештеник Жељко Божић и мјештанин Славен Кузмановић, који је провео неколико акција уређења локалитета.

Прошле године, са благословом владике Фотија, књига је написана и објављена. Локалитет је већ крајем 19. вијека истражен и остављене су прве забиљешке, а потом и крајем 70-их година прошлог вијека. Из тог периода су сачуване и фотографије, али нисмо успјели доћи до забиљешки. Све у свему, ријеч је о српском православном гробљу у којем су се сахрањивали православци из Дервенте, на периферији града због забране тадашњух турских власти. Претпостављамо да је гробље настало у другој половини 18. вијека и које је своју сврху имало до изградње Старе цркве у Српској вароши, истиче Кљајић.

Већ код првог истраживања 2011. године археолози Бојан Вујиновић и Милан Ђурђевић из Градишке су пронашли темеље цркве, на шта и сам назив локалитета Ћелар упућује – постојање дрвене цркве „ћелије“.

Истраживање је наставио 2021. године археолог Александар Јашаревић, тада је чишћен локалитет и скидан површински слој земље. Било је потребно је да се укључе све дервентске установе и Завод за заштиту споменика да се локалитет истражи, да се споменици сачувају и санирају, а сада је све то највише на Туристичкој организацији. Пронађено је 6 споменика са читким натписима, што је велика вриједност, истиче.

Протонамјесник при манастиру у Доњем Детлаку Жељко Божић је рекао да је са Кљајићем истраживао натписе на споменицима у околини Дервенте које је резуртирало важним сазнањима, од којих се нека налазе и у књизи.

Ћелар је важан локалитет јер је гробље једна од највећих светиња и свједоци смо да се иста уништавају тамо гдје нас више нема. Зато требамо да их заштитимо и сачувамо јер је то важно историјско наслијеђе, како због натписа, тако и због људи који тамо почивају, навео је Божић.

Овај локалитет се налази у насељу Костур, а мјесто на коме се налазе остаци старог православног гробља, познато и је по томе што је ту службовао поп Јовица Илић, који 1834. године подиже буну против Турака (поп Јовичина буна).

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here