Vijesti Društvo “Мир међу људима, радујмо се животу”: Молитвом и налагањем бадњака прослављено Бадње...

“Мир међу људима, радујмо се животу”: Молитвом и налагањем бадњака прослављено Бадње вече – ФОТО

0

Вечерњим богослужењем у православним храмовима, те освећењем и налагањем бадњака, вечерас је у Дервенти прослављен Бадњи дан, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника.

Стотине вјерника присуствовало је молитви у Саборном храму Успења Пресвете Богородице. Вечерње богослужење у храму предводио је протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, старјешина храма, који је у проповиједи поручио да је основа Божића – радост.

Радујмо се животу, радујмо се празницима, радујмо се јер већ 20 пуних година на овом мјести дочекујемо Божић на овом мјесту. Хришћанство увијек проповиједа мир међу људима, а онда свако добро између нас, и то је универзална порука кроз вијекове пролази и која ће трајати, истакао је протојереј-ставрофор Ћетковић.

Испред централног храма, након вечерњег богослужења, наложен је бадњак, а потом се весеље наставило уз изворну музику.

Бадњак је по традицији први наложио градоначелник Милорад Симић.

Вечерас се у Дервенту уселила “витлејемска ноћ”, са бадњаком, свјетлошћу и топлотом, оним што је огријало Богомладенца у ноћи његовог рођења. Ово је прилика да свим суграђанима и православним хришћанима честитам велики празник који очекујемо. Ово је вријеме за које се надам да ће у нас уселити радост коју ћемо знати подијелити са другима, поручио је Симић, уз пригодни поздрав “мир Божји, Христос се роди”.

>> Фотографије Бадњег дана у Дервенти пронађите ОВДЈЕ!

И ове године православни домаћини су од раног јутра божићне обичаје. Прије изласка сунца кренули су у сјечу бадњака, који су потом унијели у домове и окупили породицу, уз посну трпезу.

Из бројних дервентских села организована је поворка бадњака према платоу код ТЦ “Миленијум”, одакле су наставили пут ка градским и приградским насељима.

Сутра ујутро у 5 часова y Саборном храму Успења Пресвете Богородице одржаће се и божићна литургија.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here