Vijesti Društvo “Мир, радост и благослов Божији”: Молитвом и налагањем бадњака прослављено Бадње вече...

“Мир, радост и благослов Божији”: Молитвом и налагањем бадњака прослављено Бадње вече – ФОТО

0

Богослужењем у православним храмовима, те освећењем и налагањем бадњака, вечерас је у Дервенти прослављен Бадњи дан, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника.

Мноштво вјерника присуствовало је молитви у Саборном храму Успења Пресвете Богородице. Вечерње богослужење у храму предводио је протојереј-ставрофор Илија Јовић.

Поруке цркве су услишене, све смо црквенији и све боље познајемо своју вјеру. Чувамо и обичаје наших предака. Честитам радосни празник рођења Христовога, пуно мира, радости и благослова Божијег, нагласио је протојереј-ставрофор Ћетковић, иначе старјешина храма.

Испред централног храма, након вечерњег богослужења, наложен је бадњак, а потом се весеље наставило уз изворну музику.

Бадњак је по традицији први наложио градоначелник Милорад Симић.

Број вечерас придошлих вјерника говори о значају празника. Бадње вече се у Дервенти обиљежава традиционално налагањем Бадњака и молитвом, све у сусрет највећем хришћанском празнику. Највећа тековина и јесте да чувамо традицију и будемо саборни, истакао је Симић, честитавши вјерницима Божић.

И ове године православни домаћини су од раног јутра божићне обичаје. Прије изласка сунца кренули су у сјечу бадњака, који су потом унијели у домове и окупили породицу, уз посну трпезу.

Из бројних дервентских села организована је поворка бадњака према платоу код ТЦ “Миленијум”, одакле су наставили пут ка градским и приградским насељима.

Сутра ујутро у 5 часова y Саборном храму Успења Пресвете Богородице одржаће се и божићна литургија.

Дервента Кафе