Vijesti Društvo Мноштво вјерника присуствовало вечерњој молитви: Најављен почетак обнављања Старе цркве – ФОТО

Мноштво вјерника присуствовало вечерњој молитви: Најављен почетак обнављања Старе цркве – ФОТО

0

На темељима цркве Покрова Пресвете Богородице у Српској Вароши, миниране на Спасовдан прије 26 година, служена је вечерња молитва пред више од стотину православних вјерника.

Протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић поручио је окупљеним вјерницима да су „на овом мјесту више него игдје позвани на праштање“.

Да праштамо и да се молимо за оне који су ово злодјело учинили, сјећајући се овог посебног храма у историји српске цркве. Из овог овдје мјеста никла је нова црква на Тргу православља, ниче црква Преображења Господњег  у Новом насељу, а вољом Божијом и вашом жељом, обновиће се и Стара црква, рекао је Ћетковић.

Свештеник Илија Јовић рекао је овом приликом да ће 30. маја започети копање темеља будућег храма, који ће бити истог изгледа, али нешто мањих димензија од ратом порушене богомоље. У првој фази урадиће се темељ, обновити звоник у изворном облику све до постављања фасаде, те ће се уредити мртвачница и палионица свијећа. План је да се поменути радови изведу до краја године.

Нови храм биће посвећен Благовестима, празнику који се светкује 7. априла, када је архангел Гаврил јавио Богородици да ће зачети и родити сина Божијег.

Радови на реконструкцији храма отпочели су откопавањем остатака темеља Старе цркве, који ће, према инструкцијама Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, бити конзервисани и сачувани од даљег пропадња.

Изворни храм који се налазио на овом мјесту, саграђен је у периоду 1851. до 1855. године, а миниран и потпуно срушен на Спасовдан 1992. године, када је Дервента била под контролом Хрватског вијећа одбране и Армије РБиХ.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here