Vijesti Kultura i obrazovanje Након шест година браћа Теофиловићи поново наступају у Дервенти – ВИДЕО

Након шест година браћа Теофиловићи поново наступају у Дервенти – ВИДЕО

0

Након шест година у Дервенти ће поново наступити „Браћа Теофиловићи“, дует који чува од заборава народне пјесме које проналази у старим етно записима и предањима.

Наиме, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Дервента на празник Преображење, 19. августа са почетком у 19 часова, организује наступ близанаца Радише и Ратка на платоу испред храма Преображења Господњег у Новом насељу.

Теофиловићи музиком почињу да се баве музиком, као чланови градског хора у родном Чачку, а почетком 90-их, након осам година проведених у хору и изненадне смрти диригента Предрага Перуничића, који их је и увео у свијет музике, започињу са истраживањем старих музичких записа и музичке баштине Србије и Балкана.

Традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретирају аутентичним, до тада незабиљеженим “а капела” двогласом, који постаје њихов заштитни знак и који их с разлогом сврстава у јединствену музичку појаву на Балкану.

Прекретницу у каријери остварују са деби албумом “Чувари сна” (1998), а ово издање, које садржи обраде петнаест архаичних песама, бива изузетно добро примљено, како од музичких стручњака тако и од најшире публике. На подједнако добар пријем наилази и наредни албум “Сабазорски ветрови”, који Теофиловићи објављују 2001. године, и на којем се налази 16 нових нумера.

Дуже од 20 година, у музици и на наступима, успјешно повезују традицију са модерним, а у јулу су снимили чак 15 музичких спотова у Голубачкој тврђави.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here