Vijesti Društvo Ниче црква у Горњем Детлаку – ФОТО/ВИДЕО

Ниче црква у Горњем Детлаку – ФОТО/ВИДЕО

0

У Горњем Детлаку вриједни мајстори убрзано раде на изградњи цркве, на радост и задовољство мјештана, а посебно предузетника и ктитора Бранислава Раилића.

Богомоља која је започета прољетос је сазидана и покривена, а ни позна јесен неће успорити динамику радова, тако да сада предстоји унутрашње и вањско малтерисање, постављање столарије и уређење црквеног интеријера.

Браниславову жељу за изградњу богомоље поред локалног гробља су подржали пријатељи и рођаци. Мјештанин Раде Душанић одмах је поклонио 1500 квадрата земљишта, а рођак Војислав Раилић помогао да се „салије“ темељ.

Идеја се родила прије десетак година када је издвојена парцела за ново гробље, а како се ту углавном сахрањују чланови породице Раилић, одлучио сам се на овај корак. Изградња цркве је прва фаза, а у наредном периоду желимо направити и Светосавску салу за потребе цркве и мјештана, каже Раилић, додајући да су извођачи радова дервентско предузеће „2Д Живковић“.

Бранислав Раилић и Небојша Николић

Посебно захтјевни су били радови на покривању куполе бакарним лимом, али је захваљујући умјешности мајстора Небојше Николића, посао завршен квалитетно и на вријеме. Куполу краси и крст од нехрђајућег челика коју је израдио и поклонио привредник Жељко Марића, а свој допринос досадашњиој изградњи дали су и Полет комерц и Мандић комерц.

Други крст је дар Ненад (Војке) Марић са породицом, док су прозоре поклонили потомци Драгутина Раилића, а улазна врата Момчило Раилић са породицом.

Изградња цркве је почела уз благослов владике Фотија и подршку тадашњег свештеника календеровачког Саве Митровића, а биће настављена под патронатом свештеника Давора Петковића.

Црква је посвећена преносу моштију Светог архиђакона Стефана, иначе и крсне славе породице Раилић, а планирано је да идуће године на тај празник буде и освештана. Наручен је иконостас који ће бити постављен до краја године, истакао је свештеник Петковић.

Дервента Кафе

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here