Vijesti Društvo Представљено идејно рјешење Спомен собе – ФОТО

Представљено идејно рјешење Спомен собе – ФОТО

0

У организацији Градске управе Дервента и Градске борачке организације данас је у Центру за културу одржана презентација идејног рјешења пројекта „Спомен соба Дервента“, посвећеног Одбрамбено-отаџбинском рату и страдалим припадницима Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Чедо Вујичић је истакао да је ово изузетно важан пројекат за његовање културе сјећања на Одбрамбено-отаџбински рат и посебно пале борце, те да се ради о иницијативи ове организације старој неколико година.

Инсистирали смо да локација буде у близини Централног споменика, да јој се може лако приступити, a да Спомен соба буде приступачна и отворена, као и да након изградње објекат буде институционално збринут. Идеја је да дио поставки буде стални, са детаљима о погинулим борцима, а други дио тематски, којим ћемо обиљежавати значајне датуме, рекао је Вујичић.

Аутори идејног рјешења су архитекта Горан Кукавица и историчар Предраг Лозо из Бањалуке.

Идејним рјешењем се жели простор оплеменити и достојанствено приказати страдалнике у протеклом рату, а који ће „живјети“ свакодневно и имати едукативну улогу. Површина простора од 70 квадрата је подијељена у три зоне; прва је везана за настанак Републике Српске, у другој ће се наћи имена жртава и експонати из периода рата, а у трећем дијелу ће бити приказане и фотографије страдалих, истакао је Кукавица, додајући да је процијењена вриједност адаптације и уређења око 70.000 КМ.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић је истакао да ће сада сви страдали борци, поред споменика у својим мјесним заједницама, бити на једном мјесту споменути и одана захвалност њима и њиховим породицама.

Остварила се моја и жеља мојих сарадника да се уради идејно рјешење које ће бити модерно, функционално, те свакодневно приступачно. Драго ми је да нико није имао примједбе на овај предлог. Ићи ћемо у пројектовање и премјер и предрачун, те почети изградњу у овој години, нагласио је Симић..

Спомен соба ће се налазити у Улици Краља Петра I.

Све добронамјерне примједбе, приједлози и идеје добро су дошли, како би овај простор био што репрезентативнији и што вјерније предочио догађаје током Одбрамбено – отаџбинског рата, наводе из Борачке организације.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here