Vijesti Kultura i obrazovanje Премијерно приказан филм Вука Пијетловића – ФОТО

Премијерно приказан филм Вука Пијетловића – ФОТО

1

Протеклог петка, у дворани бањалучког биоскопа Синестар, одржана је пројекција дипломских филмова студената Академије умјетности универзитета у Бањој Луци, међу којима је и младог режисера Вука Пијетловића и продуценткиње Ивоне Бијелић “Дом културе”.

Поред Пијетловићевог, премијерно су приказани филмови „Кад заборавиш јули“, редитељке Саре Радусиновић и продуценткиње Маријане Гудељ, „Гугуто Мемето“, редитеља Бранислава Стошића и продуцента Ђорђа Ћирића и „Очевина“, редитеља Стефана Томића и продуценткиње Монике Милановић.

Пијетловићев филм обрађује однос умјетности и трауме кроз догађај близак Дервенћанима. У позадини овог пројекта, којег је млади дипломирани режисер филмске и ТВ режије на Академији умјетности у Бањалуци преточио у филм, јесу ратни злочини над Србима 1992. године у Дервенти.

На идеју да се позабави овом тешком тематиком дошао је читајући и слушајући исповијести преживјелих. Управо чињеница да су заробљене често мучили управо некадашњи пријатељи или колеге са посла навела га је на размишљање да то „губљење” људскости овјековјечи у филму.

Са великим занимањем се очекује и премијера филма у Дервенти.

Пројекцији филмова је присуствовала министрица просвјете и културе у Влади Републике Српске Жељка Стојичић, декан Академије умјетности Универзитета У Бањој Луци Драгана Пурковић-Мацан и в.д. директора Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић.

Дервента Кафе

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here