Vijesti Društvo Прослављена крсна слава параклиса у касарни Здравко Челар – ФОТО

Прослављена крсна слава параклиса у касарни Здравко Челар – ФОТО

0

На празник светог Теодора Стратилата, данас је обиљежена крсна слава параклиса, посвећеног овом великомученику, подигнутим у касарни “Здравко Челар” у Дервенти.

Параклис у дервентској касарни прошле године је освештао епископ – зворничко тузлански Фотије, дајући благослов уз жеље да параклис буде мјесто вјере и сусрета са Богом.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић присуствовао је данас обиљежавању крсне славе.

Према предању, Свети великомученик Теодор Стратилат био је римски војвода и градоначелник града Ираклије у моменту када је ријешио да остави све своје богатство и моћ и постане хришћанин иако је знао да ће га то коштати живота.

Након што је у свом родном граду срушио многобожачке идоле навукао је бијес цара Ликинија који је наредио да светитељ буде ухапшен и стављен на страшне муке. Свети Теодор је након тога шибан, разапет на крст, гађан стријелама и на крају убијен. Његове мошти су пренијете из Евхаите у Цариград и сахрањене у цркви Влахерни.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here