Vijesti Društvo Прослављен празник Благовијести, крсна слава обновљене Старе Цркве – ФОТО

Прослављен празник Благовијести, крсна слава обновљене Старе Цркве – ФОТО

0

Молитвом и славским обредом, те опходом око храма, данас је прослављена крсна слава Старе црвке у Српској вароши. Празновање Благовијести започело је синоћ вечерњим богослужењем.

Намјесник дервентски протојереј–ставрофор Радојица Ћетковић је рекао да овај дан почиње светом литургијом и причешћем вјерника.

– Тако се сједињујемо са њим и постајемо дио будућег царства које нам је обећано и постајемо дио Бога. Христос је постао човјек и један од нас, узео све наше муке, тегобе и радости. На крају је умро због нас и трећег дана васкрсао и то славимо 2000 година, поручио је у бесједи вјерницима.

Кумови славе ове године био је Драган Новић са породицом, док ће наредној слави овог храма кумовати Слађан и Бранкица Кузмановић.

Стара црква Успења Пресвете Богородице грађена је средином 19. вијека, а до темеља је порушена на Спасовдан 1992. године. Обновљена богомоља освештана је љета 2020. године, а Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима.

Благовијести, хришћански празник који се прославља у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио дјевици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here