Vijesti Društvo Прошло је 82 године од најтеже ране Лужана и околине – ФОТО

Прошло је 82 године од најтеже ране Лужана и околине – ФОТО

0

У Босанским Лужанима обиљежене су 82 године од страдања 405 жртава усташког терора над Србима из Босанских и Нових Лужана, Костреша и Барице у чији помен је подигнут Спомен-парк.

Вјерским обредом, првим од када је Српска православна црква установила празник Светих мученика зворничкотузланских, те пригодним рецитацијама и музичким изведбама Теодора Сарић, Исидора Чечавац и Саре Дамјановић обиљежена је још једна годишњица сјећања на најљућу рану овог подручја.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић је подсјетио да је на овом мјесту била пилана и млин гдје су доведени сви грађани српске националности од 17 до 70 година, сакупљени од стране власти НДХ, која је жељела да предухитрили формирање устаничких покрета. Одавде су одведени возом за Славонску Пожегу, гдје је већ био формиран злогласни логор.

Они су имали за циљ да очисте све што се кретало српско од мушких глава. Добили смо из Института Србије колико је људи одведено и када је формиран логор који је био веома опасан, који је кренуо да сабире људе од Словеније, Хрватске и кроз БиХ, каже Прерадовић, истичући да је број жртава засигурно много већи.

Захваљујући ентузијазму мјештана, прије свих Васе Мичића и свештенства црквене парохије лужанске, покренута је иницијатива да се направи Спомен-парк.

Они су то заслужили, јер су без гробова, јер нису сахрањени, а нико се није вратио својој кући. Мислим да су ови људи направили право дјело уз подршку градских власти Дервенте и Брода, навео је Прерадовић.

Истакао је да се окупљањем и обиљежавањем у Босанским Лужанима не ствара никаква мржња, већ је обавеза садашњих генерација да његује сјећање на страдалнике, и да се дјеца уче да не буду фашисти, да не заборављају шта се дешавало за вријеме владавине НДХ-а.

Српска православна црква је недавно установила празник Светих мученика зворничкотузланских.

Вијенце и цвијеће на споменик страдалницима положиле су делегације Градске управе, СУБНОР-а, општине Брод, политичке партије СНСД и СДС, те породице и потомци жртва.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here