Vijesti Kultura i obrazovanje Роман “Сужањ” – свједок тешке историје овог поднебља

Роман “Сужањ” – свједок тешке историје овог поднебља

0

Роман „Сужањ“ можда по први пут у литератури помиње неке од страшних догађаја из историје српског народа на овим подручјима током 20. и почетка 21. вијека, рекла је ауторка романа Лидија Жарић на вечерашњој промоцији њеног првенца у Народној библиотеци “Бранко Радичевић“.

Жарићева је дуго радила као новинар, из чега се изродила и идеја да напише и нешто другачије од репортажа, извјештаја и новинских прича.

Књига обухвата широк период од двадесетих година 20. вијека па до прве деценије 21. вијека и прати комплетан живот моје јунакиње која је била стварна осова. Био је ово и начин да се одужим Кожухама и Требави одакле водим поријекло и врло тешкој историји тог поднебља. Жељела сам да у читаву причу и живот јунакиње убацим историјски контекст и да се дотакнем свих детаља који су прилично непознати широј јавности. Мислим да сам први пут у литератури прича о неким страшним стварима из историје тог периода, наглашава Жарићева.

Иако се ради о роману који садржи извјесну дозу фикције, догађаји и личности су стварне.

Писала сам о особи која је мој крвни сродник, те сам жељела да испоштујем историју, да дјело буде аутентично, а како је ипак роман, измјенила сам имена, међутим актери су се врло лако пронашли, истакла је ауторка,која тренутно ради на збирци прича Одбрамбено-отаџбинског рата који је прошла као репортер.

Књига је представљена прво у Добоју, гдје Жарићева живи и ствара, као и на Сајму књига у Београду, Арт фестивалу у Новом Саду, те Србцу, Бијељини, Зворнику и другим градовима гдје је наишла на одличан пријем.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here