Vijesti Društvo Светосавском академијом обиљежено и 800 година аутокефалности Српске православне цркве – ФОТО

Светосавском академијом обиљежено и 800 година аутокефалности Српске православне цркве – ФОТО

0

Светосавска омладинска заједница, у сарадњи са дервентским образовним установама, одржала је синоћ традиционалну Светосавску академију, на којом је још једном одана почаст првосм српском просветитељу.

Ова година је посебна по томе јер се навршава осам вијекова од самосталности Српске православне цркве, рекао је протојереј-ставрофор Далибор Ђекић.

Ми Светог Саву доживљавамо као првог српског просветитеља, али и дипломату који је, како сам истакао у бесједи, урадио за живота више него што би други урадили за вијекове. Светосавље и није ништа друго него наше српско православље, искуство наше цркве. Због тога Светога Саву осјећамо и доживљавамо као човјека који нас је описменио и који је православљу придодао и народну вјеру, поручио је Ђекић.

У богатом програму академије учествовали су ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Вудућност“, основци “Николе Тесле“ и „19. априла“, те ученици Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе, који су извели неке од најљепших прича и стихова посвећених Сави, те показали своје друге вјештине.

Светосавској академији присуствовали су свештеници Српске православне цркве, замјеник начелника општине Дервента Синиша Јефтић, директори основних и средњих школа, и многи други.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here