Vijesti Društvo Свечано обиљежен Дан града, уручена највиша признања – ВИДЕО

Свечано обиљежен Дан града, уручена највиша признања – ВИДЕО

1

У Дервенти је данас обиљежен Дан Града и слава Саборног храма Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина. У оквиру овог великог хришћанског празника који је од великог значаја за вјерни народ дервентског краја, одржана је свечана литија као и парастос за погинуле борце.

Током свечане литије у крсном ходу, учествовао је бројни вјерни народ. Велика Госпојина, која је слава Саборног храма и прославља се као Дан града је нешто посебно за душе народа ове локалне заједнице поручио је градоначеник Дервенте Милорад Симић. Додаје да се овај велики празник у дервентском крају има стогодишњу традицију и а грађани показују да су славе овај празник као и њихове преци.

Данас је апсолутно велики град за Дервенту. Он се обиљежава 171.годину и на тај начин се сјећамо оних некадашњих људи који су тада кренули да граде данашњи храм при чему је настала православна општина Дервента. Од тада је кренуо народ да се више дружи што је послије довело и да организовања вашара који се и данас организује. У савком случају, свака Велика Госпојина као слава храма и града је прилика направимо један мали резиме и да видимо шта је позитивно урађено од протекле славе и да анализирамо проблеме уколико они постоје, рекао је Симић.

Бројни грађани уз присуство многих других делегација, положили су вијенце и цвијеће код централног спомен обиљежја за погинуле борце из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, гдје је служен и парастос. Градоначеник Дервенте Милорад Симић поручио је је да се на темељима великих жртава И разарањима данас развија једно мјесто, пуно наде и просперитета.

Некада смо били разрушена локална заједница а данас смо чудо. Овдје преко 800 привредних субјеката ради и овдје дјелује највећа концентрација страног капитала. Овдје се дешава да имамо извоз од 13.000 КМ по глави становника док је увоз мањи што је веома добро посебно за Републике Српску. Ми овдје у континуитету већ скоро 18.година радимо на томе да се ова локална заједница развија и то препознају сви посено они који дођу из других средина, рекао је Симић.

Одржана је и свечана Сједница на којој су заслужни појединци и институције добили одређена признања за свој рад. Народној библиотеци ‘’Бранко Радичевић’’ због дугогодишњег дјеловања и развијања културног живота, додијељена је Великогоспојинска повеља. Директор Народне библиотеке Мирјана Плиснић каже како јој је драго што је препознат рад ове Јавне установе.

– Трудићемо се да и у наредном периоду развијамо културни живот Дервенте. Мало која локална заједница предлаже за овакве и сличне награде неке Јавне институције. Вјерујем да ће наша мисија и у наредном периоду бити да чувамо и развијамо културни живот, рекла је Плиснићева.

Због дугогишњег рада гдје се континуирано трудио да његов град буде чист, захвалницу града добио је Небојша Гибаница.

Ја радим као чистач и предузећу Комуналац из Дервенте. Нисам се надао да ћу добити ову награду. Она ми много значи и надам се да ћу и даље радити да град буде чист и уредан, рекао је Гибаница.

Поводом Велике Госпојине обављен је и славски обред освећења и ломљења славког колача и освећење жита. Поред гостију из града на слави су били и гости из других општина и представници испед Владе Српске а слава је пружила И прилику да се похвали развојни пут којим је ишла ова локална заједница.

ТВ К3

1 komentar

  1. Cestitke Nebojsi!!! Predobar, skroman i neumoran covjek! Svaka cast i ljudima koji su prepoznali njegov trud i predlozili ga!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here