Vijesti Društvo Срећан Божић – Мир Божији, Христос се роди!

Срећан Божић – Мир Божији, Христос се роди!

0

Свим суграђанима православне вјероисповијести портал Дервента Кафе честита најрадоснији хришћански празник – Божић. Рођење Исусово прославите у миру, љубави и породичној срећи. “Мир Божји – Христос се роди”.

Најрадоснији хришћански празник, дан Христовог рођења, данас прослављају Српска православна црква и цркве које поштују јулијански календар. Вјерује се да је Христово рођење донело сјветлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Према јеванђељу, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од истока према западу зауставила изнад пећине крај Витлејема. У пећини у Витлејему Марија је у сламу повила новорођеног Спаситеља и поклонила му се као Богу.

У исто време, над земљом израелском појави се велика сјајна звезда која беше необична стога што се није кретала од истока ка западу већ се кретала према југу, а не беше на висини као све звезде већ у висини птичјег лета, пише у јеванђељу.

Звјезду су четрдесет дана пратила тројица мудраца Гашпар, Балтазар и Мелкиор. Стигавши у Јерусалим, у витлејемској пећини, над којом се зауставила звезда, поклонили су се детету “као цару над царевима и даривали га златом, а потом тамјаном као Бога и смирном као првосвештеника и учитеља”.

Цар Ирод је, у страху за свој престо, наредио да се у Витлејему побију сва мушка деца до две године, надајући се да ће међу њима бити и новорођени Исус. Према јеванђељу, убијено је 14.000 деце, али је света породица пребегла у Мисир у Египту, где је живела до Иродове смрти.

Припреме за Божић започеле су пре 40 дана Божићним постом, прочишћењем духа и тела. Данас је први дан када се једе мрсна храна, а божићни ручак традиционално је најсвечанији ручак у току целе године.

Божићна трпеза према обичајима је обилна, јер се вјерује да ће због тога и читава година бити таква. Храна не би требало да се односи са стола наредна три дана, а након поста за Божић се једе месо углавном прасетина или јагњетина.

Некада се храна за божићну трпезу припремала дужи временски период и она је симбол заједништва и породице која се окупља око трпезе.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here