Vijesti Kultura i obrazovanje Сјећање на Белог не блиједи: Одржано поетско вече у част Милована Бјелошевића...

Сјећање на Белог не блиједи: Одржано поетско вече у част Милована Бјелошевића – ВИДЕО

0

Српски књижевни клуб „Вихор“ организовао је прошлог петка у Центру за културу књижевни помен посвећен дервентском пјеснику Миловану Бјелошевићу Белом који је 21. маја 1992. године погинуо на Дебелој обали бранећи родно село Доњу Лупљаницу.

Те ратне године прерано је отишао, пјесник, стваралац, професор историје и књижевности. Бели је био један од обновитеља Српског књижевног клуба „Вихор“, који сваке године, организује књижевни помен, гдје пјесници заједно евоцирају успомене на Белог и читају поезију.

Оно што Српски књижевни клуб „Вихор“ може да учини јесте да изрази поштовање организовањем овакве вечери, окупљањем пјесника како бисмо се заједно присјетили његовог стваралаштва, као и стваралаштва других пјесника који су у међувремену преминули, а права вриједност овог окупљања је да то чинимо у слободи, истакао је предсједник СКК “Вихор” Дервента Ненад Симић.

Бели је прву књигу приповједака “Коби људске” објавио 1986. године, а другу “Казивање Митра Липљанчанина” двије године касније. Пјесничко умијеће показао је у заједничком издању “вихораша” “Над Укрином вихор” и предратној збирци “Уклећа с липишта”.

Милован Бјелошевић је био први предсједник Скупштине општине Српска Дервента, народни посланик СДС и један од обновитеља СКК „Вихор“.

Осим пјесника из Дервенте, били су присутни и гости из Прњавора, Добоја, Модриче, Шамца, Бањалуке, Пелагићева, те из других градова.

Чланови породице, пријатељи и бивше колеге су дан раније одали почаст Белом на гробљу у Календеровцима, положили вијенце и цвијеће и запалили свијеће. Генерални покровитељ књижевног сусрета је градоначелник Милорад Симић.

Дервента Kафе/ТВ К3