Vijesti Društvo “Сјећање не смије изблиједити”: Обиљежена 28 годишњица злочина на Чардаку

“Сјећање не смије изблиједити”: Обиљежена 28 годишњица злочина на Чардаку

1

Молитвом и полагањем вијенаца данас је на спомен-комплексу „Чардак“ одржан помен страдалим српским цивилима из овог дервентског насеља који су убијени око Васкрса 1992. године. На мјесту данашњег спомен-комплекса пронађена је масовна гробница 19 од укупно 39 жртава.

Махом цивили на својим кућним праговима пострадали су од руке припадника ХВО-а и паравојних хрватско-муслиманских формација на самом почетку Одбрамбено-отаџбинског рата.

Управо на данашњи дан, 26. априла 1992. године, десило се највеће страдање Срба на Чардаку и ми се сваке године присјетимо њихових жртава са жељом да се нешто слично више никад не понови, рекао је Славиша Ђураш, један од чланова организационог одбора овог обиљежавања.

Сјећања на убијене не смије изблиједити, јер опростити можемо, али не смијемо заборавити. Желимо такође и да они који су остали некажњени за погроме и затварања људи одговарају. У задње двије године имамо потпуни застој у раду Тужилаштва БиХ, тако да послије предмета Азра Башић, нису покренути процеси против одговорних попут Алмаза Незировића, Нихада Хамзића, Жељка Прудића, Златка Младића и других за злочине на Чардаку, али и Кострешу, Лужанима, Пољу и другим мјестима. Сваке године је све мање живих свједока и то може бити велики проблем, казао је Ђураш, чији је отац такође убијен у логору формираном у некадашњем Дому ЈНА.

Међу становницима Чардака који су одведени у логоре била је и Загорка Кузмановић.

Сваке године када обиљежавамо овај дан емоције су велике и враћамо се на тај период и страхоте које смо преживјели. Многи суграђани су страдали и побацани су у јаму као животиње. Већи број је одведен у логоре у којима сам била и ја, заједно са мужом, али и братом и сестром и бројном родбином, присјећа се страхота тог периода.

У име локалне заједнице вијенац је положио начелник општине Дервента Милорад Симић.

Присјећамо се невино страдалих цивила и обиљежавамо тугу и погром над људима који су уморени на праговима својих кућа. Платили су велику цијену и то Дервента неће заборавити. Упркос епидемији, удружења и породице, заједно са нама који обављамо власт, успјели су обиљежити и још једну тужну годишњицу, поручио је Симић.

Уз поштовање епидемиолошких мјера вијенце су положили и чланови породица жртава Чардака, делегације удружења проистеклих из странака и други.

Дервента Кафе

1 komentar

  1. Jedan od navedenih ratnih zlocinaca Zeljko Prudic a zapravo pravog imena Zeljko Pudic je poginuo u borbama negdje krajem maja ili u junu 1992.Sahranjen je u Slavonskom Brodu.Bio je dosta bahat i veoma nagla osoba i prije rata ali o mrtvima sve najbolje.Kako je zivio,tako je i zavrsio.Ako se izivljavao na nekom od logorasa a oni to prezivjeli makar neka znaju istinu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here