Vijesti Društvo У Броду настављено снимање документарног филма “Свједок”

У Броду настављено снимање документарног филма “Свједок”

0

У Броду је настављено снимање документарног филма РТРС-а “Свједок”, у којем ће јавност моћи да сазна о страдању Срба али и раду доктора Зорана Станковића, који је урадио бројне ексхумације српских жртава.

Потресне приче бројних свједока чуле су се и данас.

Ружица Јефтић је тражећи свог 18-годишњег сина Мирослава, била сваки трећи дан са доктором Зораном Станковићем. Након 27 година у костурници у Бањалуци пронашли су га и идентификовали.

Осјећам се као сваки дан, исто ми је. Сваки дан живиш с тим, али опет сам пронашла неки дио, бар смо ту кост сахранили, каже Ружица.

Уз несебичну помоћ, и професионализам, патолог Станковић је такође ДНК- анализом пронашао земне остатке Добривоја Којића, мужа Анкице Којић.

Свако дешавање нас потреса, шта год се догађа у Броду поготово и ових дана кад се сјећамо онога што је било прије 30 година. Ја сам стварно шокирана, истиче Анкица.

Узнемирујуће свједочење и Маре Маринковић о потрази за несталим сином.

Па јесте, мој син је био војник и заробљен је. 15 година сам га тражила. Свашта сам слушала и да је у Њемачкој, и да је у логору и, свашта и након 15 година путем ДНК анализе га нађемо у Београду у гробљу Лешће, истакла је Маринковићева.

Идеја за филм је сама себе наметнула, каже режисер Денис Бојић. Биће то трајни запис о страдању Срба.

Заборављена жртва је поново убијена жртва, и наша обавеза је да проговоримо што је гласније могуће у име свих оних који не могу да говоре, изјавио је режисер, Денис Бојић.

Ми смо дужни да чувамо од заборава немиле догађаје и овај филм ће бити једна опомена и сјећање и знање будућим генерацијама шта се дешавало, каже Зоран Видић, начелник Брода.

Регуларне хрватске војне снаге, потпомогнуте храватским и бошњачким параформацијама, окупирале су Брод, у којем је кроз 10 логора прошло око двије хиљаде Срба из овог мјеста, али и Дервенте, Шамца, Модриче и Орашја.

Убијена су 244 борца ВРС, а у масовној гробници нађено је 88 мјештана Брода и околних мјеста.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here