Vijesti Društvo У Старој цркви прослављења крсна слава Благовијести – ФОТО

У Старој цркви прослављења крсна слава Благовијести – ФОТО

0
Фото; Никола Кулага

Свештенство и вјерници данас су у Старој цркви у дервентском прославили крсну славу ове богомоље – Благовијести.

Тим поводом служена је литургија и обављен славски обред, док је око храма прошла литија. Свету Литургију служио је Архијерејски намјесник дервентски протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић.

Прослава Благовијести је почела вечерњим богослужењем уочи празника, а данас прослављена молитвом и славским обредом, опходом око цркве и послужењем.

Кумови славе ове године били су Слађан и Бранкица Кузмановић са кћерком Миланом, док су част да догодине кумују слави овог храма преузели Славиша и Сања Томинчић.

Почаствовани смо што смо управо ми кумови и срећна смо што је много људи присутно, што нас је сваке године све више уз цркву. То је посебна радост и задовољство, рекла је Бранкица Кузмановић.

Стара црква у Српској вароши изграђена је на темељима храма који је порушен у Одбрамбено-отаџбинском рату на Спасовдан 1992. године, а први пут је на том мјесту изграђена 1855. године. Након обнове, богомоља је посвећена Благовијестима.

Српска православна црква прославља данас празник Благовијести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Дјевици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Агенције

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here