Vijesti Kultura i obrazovanje У школама и храмовима прослављен Савиндан

У школама и храмовима прослављен Савиндан

0

У дервентским храмовима и школама обиљежен је Савиндан, празник посвећен Светом Сави, првом српском просветитељу и архиепископу, скромније него иначе, молитвом, славским обредом и рецитацијама најмлађих.

Свети Сава је утемељивача српске цркве, државе и школства, а Савиндан се у свим школама у Републици Српској обиљежава као школска слава.
Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Као најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен је као Растко, а замонашивши се узео је име Сава.
Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква. Заједно са оцем Стефаном, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.
Свети Сава се сматра зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа, као и права, у чему предњачи дјело Номоканон.
Храм Преображења Господњег
Храм Преображења Господњег
Храм Преображења Господњег
Храм Преображења Господњег
Стручна и техничка школа
ОШ “19. април”
ОШ “Никола Тесла”

 

Дервента Кафе

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here