Vijesti Kultura i obrazovanje Филм “Дом културе” ускоро пред дервентском публиком

Филм “Дом културе” ускоро пред дервентском публиком

1

У петак, 25. августа, у Центру за културу у нашем граду премијерно ће бити приказан филм “Дом културе”, дипломски рад младог режисера Вука Пијетловића.

Филм је до сада приказан у склопу пројекција дипломских филмова студената Академије умјетности универзитета у Бањој Луци, а сада ће прилику да погледају филм који обрађује болну тематику посљедњег рата.

Радња филма прати глумца Горана који припрема монодраму, а на проби, обучен као хрватски војник, случајно сусреће Остоју, домара и преживјелог логораша.

Горанов костим буди код Остоје ПТСП и сјећања на тортуру коју је преживио тако да Остоја више не види Дом културе у којем се налази, већ логор у којем је мучен прије 30 година.

На идеју да се позабави овом тешком тематиком Пијетловић је дошао читајући и слушајући исповијести преживјелих. Управо чињеница да су заробљене често мучили управо некадашњи пријатељи или колеге са посла навела га је на размишљање да то „губљење” људскости овјековјечи у филму.

У филму играју Миодраг Петровић, Бојан Колопић и Мирослав Синкић, а сниман је прошлог љета у Дервенти.

Дервента Кафе

 

1 komentar

  1. Bravo, momče! Na ponos svojih roditelja i svih nas; da se neko tako mlad bavi ovako teškom tematikom. Da se ne zaboravi.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here