Vijesti Društvo Јованка Божовић Миловановић говорила стихове Милана Ракића на Свечаној академији поводом Дана...

Јованка Божовић Миловановић говорила стихове Милана Ракића на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске

0

Свечана академија поводом Дана Републике Српске, којој је присуствовао политички врх Републике Српске, званичници Републике Србије и Српске православне цркве и други уважени гости, одржана је данас у Спортском центру “Борик” у Бањалуци.

У богатом програму академије, у оквиру које је наступила и Филхармонија Републике Српске са 60 музичара, глумица Јованка Божовић Миловановић је надахнуто говорила стихове пјесме “На Газиместану” пјесника Милана Ракића.

Дуги низ година сам учесник највишег државног празника – Дана Републике Српске, међутим ова Свечана академија је посебна, између осталог по новонасталом Филхармонијском оркестру који наступио заједно са мном. Када ме је на проби музичком подлогом запратило 60 музичара осећај је неописив. Посебну врсту одговорности имала сам знајући да наступам пред Патријархом Порфиријем, ркела је Јованка Божовић Миловановић за наш портал.

Академији су присуствовали предсједник Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скуштине Српске Ненад Стевандић, епископ бањалучки Јефрем и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, као и народни посланици из Дервенте Игор Жунић и Денис Пијетловић.

– Када сам 1992. године дизао руку на одлукама прве Скупштине Републике Српске, ни сањао нисам да ћу 31. годину касније овдје говорити. Дан када смо са поносом донијели тешку и неизвјесну одлуку о формирању Републике Српске, јер другог избора нисмо имали. Били смо јединствени без обзира на политичке партије, идеологије, поручио је Додик.

>>> Видео наступа погледајте ОВДЈЕ.

Он је додао да је поносан на генерацију политичара која је створила Републику Српску.

Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић на свечаној академији поводом Дана Републике Српске, која је одржана у Бањалуци.

Изузетна је част и радост бити овдје. Заједно обиљежавамо 31. годину битисања Српске, поручио је Орлић.

Орлић је истакао да се Српска бранила и одбранила.

Република Српска постала је симбол слободе и опстанка српског народа, изјавио је српски глумац Вук Костић на свечаној академији поводом Дана Републике.

Костић је истакао да “поштовање предака који су уградили своје животе у нашу слободу треба да памтимо, а не злопамтимо”.

Треба да разазнамо ко су нам пријатељи, а ко нам не мисли добро. Данас чувамо Републику Српску и Косово и Метохију, подижући штит на бранику православља, додао је Костић.

Такође, присуствују и предсједник скупштине Србије Владимир Орлић, министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, чланови Владе Србије, као и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.

Дервента Кафе/РТРС

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here