Vijesti Kultura i obrazovanje По истинитим догађајима: Љиљана Чекић одиграла емотивну монодраму „К’о камен“

По истинитим догађајима: Љиљана Чекић одиграла емотивну монодраму „К’о камен“

0

Сјајна глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић извела је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ емотивну монодраму „К’о камен“.

Дјело ауторке Драгане Мандрапе је документарна монодрама настала у продукцији бањалучке „Просвјете“ и говори о двјема женама, мајци и кћерки, њиховим страдањима, али и снази коју су имале у тренуцима највећих искушења и страдања.

„К’о камен“ је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. године напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Те жене су живе и здраве, што говор о снази жена које и у најтежим тренуцима успију да се уздигну и да живе достојанствено. Представа подсјећа на античке представе јер публика зна да се неће десити чудо, да се историја неће промијенити. Ауторка и ја имамо заједничку пријатељицу, па је тако дошао до мене, а нисам вјеровала да ћу успјети изнијети овај тежак текст, истакла је Чекићева, која утјеловљује оба лика.

Представа је изведена на Дан сјећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату који је посвећен сјећању на Србе, Роме и Јевреје, страдале у злочинима током Другог свјетског рата у нацистичкој творевини Независној Држави Хрватској и окупираној Југославији. На данашњи датум је више од 1000 заточника покушало пробој из Јасеновца 1945. године, али је највећи број њих убијен.

Љиљана Чекић је глумица Народног позоришта Републике Српске и професор на Независном универзитету у Бањој Луци, завршила је Електротехнички факултет у Бањој Луци, а магистрирала је и докторирала на факултету Драмских умјетностиу Београду.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here