Vijesti Kultura i obrazovanje Ћирилица је душа српског народа: Уручене награде ауторима најљепших рукописа – ФОТО

Ћирилица је душа српског народа: Уручене награде ауторима најљепших рукописа – ФОТО

0

Симболично, на празник Светих Ћирила и Методија, Српско просвјетно-културно друштво „Просвјета“ из Дервенте додијелило је награде ауторима најљепших ћириличних рукописа међу више од педесет пристиглих на овогодишњи конкурс.

Најљепшим рукописом у категорији ученика проглашен је онај Софије Ковачевић из Власенице, док су Дервенћанке Маја Глумац и Ања Петковић освојиле друго и треће мјесто. Рукопис Јелене Ђурђевић из Дервенте проглашен најљепшим међу одраслим, а наши суграђани Аница Сарић и Бошко Гајић освојили су другу и трећу награду.

На старословенском језику ријеч „народ“ се зове „језик“, што говори о суштинској повезаности ова два појма, поручио је свештеник Далибор Ђекић, предсједник СПКД „Просвјета“.

Ћирилица је душа српског народа коме су писмо подарили божији људи, просветитељи и учитељи Ћирило и Методије, који су највјероватније и сами од малена познавали словенски језик, јер су били словенског поријекла. Њихово писмо била је глагољица, заснована на грчком писму, а ћирилицу су усавршили њихови ученици Климент и Наум. Ћирилицом данас пишу Срби, Руси, Бугари, Бјелоруси, Украјинци, Македонци, Молдавци, Румуни до 19. вијека, и скоро 30 народа индоевропског поријекла и сви они данас прослављају Дан словенске писмености и културе са Словенцима, Чесима, Словацима, Пољацима и другим који такође празнују, иако пишу латиницом, поручио је Ђекић.

Комисија, коју су чинили професор српског језика Далиборка Малешевић, академски сликар и професор ликовне културе Вујадин Малешевић, те Милорад Ђурђевић, потпредсједник СПКД „Просвјета“, похвалила је и радове ученика Николе Чоњића из Хан Пијеска, Нађе Ковачевић из Власенице, Хелене Цигановић из Дервенте, те Добојлија Андреја Попадића и Луке Пуљановића, као и рукопис Милоша Ожега из Србца међу одраслим.

Вечерашњу додјелу награда увеличали су својим наступима ученици Музичке школе „Никола Тесла“ и рецитатори ОШ „19. април.“

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here