Vijesti Društvo Projekat stambenog zbrinjavanja lica sa mentalnim poteškoćama

Projekat stambenog zbrinjavanja lica sa mentalnim poteškoćama

0

Predstavnici Udruženja građana “Budućnost” iz Modriče održali su sastanak sa predstavnicima lokalne uprave, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje Derventa i Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” Derventa.

DSC06827

Na sastanku su predstavili ciljeve i osnovne elemente projekta “Inicijativa za razvoj zaštićenog stanovanja za lica sa mentalnim teškoćama kroz male kućne zajednice” i zatražili podršku u njegovoj realizaciji. Projekat je UG “Budućnost” pokrenula u saradnji sa Bolnicom za hroničnu psihijatriju Modriča, a cilj projekta je da se unaprijedi položaj lica sa mentalnim poteškoćama i smanji njihova hospitalizacija kroz obezbjeđivanje zaštićenog stanovanja u manjim kućnim zajednicama. Radi se o osobama koje imaju duševna oboljenja, a koja su u stabilnoj fazi i koja bi mogla da napuste bolnicu i svoje liječenje, pod određenim nadzorom, nastave u drugim institucijama (najčešće se pominju tzv. sigurnosne kuće). Ovim bi se znatno smanjili troškovi njihovog liječenja jer bolničko liječenje zahtijeva najveća sredstva.

Projekat će obuhvatiti saradnju sa psihijatrima, socijalnim radnicima, psiholozima i predstavnicima lokalne vlasti, uz angažovanje nadležnih institucija i ustanova koje se mogu aktivno uključiti u poboljšanje položaja mentalno oboljelih lica, prije svega centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje. Postoji i inicijativa da se u projekat uključe i republičke institucije, gdje se prvenstveno misli na pravosudne, sa ciljem zakonskog regulisanja oblasti vezane za zaštićeno stanovanje.

Prva projektna faza bi obuhvatila potpisivanje “Memoranduma o intersektorskoj saradnji” kojim bi se definisale obaveze i načini učešća pojedinih subjekata u projektu. Zatim slijedi prikupljanje i analiza podataka o položaju i potrebama hroničnih duševnih bolesnika na području svake lokalne zajednice, pa imenovanje osoba koje će učestvovati u projektnim aktivnostima i saradnja sa eksternim stručnjacima za izradu Analize. Projekat će obuhvatiti uspostavljanje i razvoj klubova podrške u lokalnim zajednicama, edukacije o razvoju projekta, okrugli sto o ključnim potrebama mentalno oboljelih lica, konferenciju “Zaštićeno stanovanje” i studijsku posjetu JZU Bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča. Analiza bi mogla biti osnova budućeg zagovaranja i animiranja lokalnih zajednica na što većoj angažovanosti i humanijem pristupu oboljelim osobama, uz uvažavanje čl. 19 Konvencije UN o pravima mentalno oboljelih lica. Dobijeni podaci bi mogli poslužiti opštinima za aplikaciju za projekte USAID-a koji su vezani za marginalizovane grupe.

Projekat bi trebao obuhvatiti opštine Brod, Derventa, Šamac, Teslić, Doboj,Vukosavlje, Petrovo, Modriču,Gradačac, Orašje, Odžak i Brčko Distrikt.

Derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here