Vijesti Društvo Derventski osnovci posjetili fabriku za reciklažu “Omorika” – FOTO

Derventski osnovci posjetili fabriku za reciklažu “Omorika” – FOTO

0

Centar za lokalni i regionalni razvoj je, u okviru projekta „Smanjimo i reciklirajmo“. organizovao posjetu grupe učenika iz osnovnih škola „Todor Dokić“ iz Kalenderovaca, Đorđo Panzalović“ iz Osinje, te „Nikola Tesla“ i „19. april“, fabrici za reciklažu „Omorika“ u Johovcu.

IMGP3989

Učenici osnvnih škola su posjetili, pored fabrike za reciklažu, dobojsku tvrđavu i etno selo Kotromanićevo. Osnovni cilj ovog putovanja je upoznavanje učenika sa procesom reciklaže i značajem reciklaže za zaštitu životne sredine. U fabrici „Omorika reciklaža“ učenici su vidjeli kako izgleda postrojenje za reciklažu PET boca, a posebno ih je oduševio PET fleks (PET fleks ili PET ljuspice), poluproizvod reciklaže od kog se izrađuju finalni proizvodi poput PET vlakna, PET trake za pakovanje ili R-PET regranulata za izradu novih boca. Bilo je zanimljivo proći i kroz lager PET otpada koji u balama čeka na reciklažu, nalik na veliki šareni lavirint. Viljuškari koji nose bale otpada na postrojenje za reciklažu, veliki bučni mlin u kom se melje plastika – sve je ovo bilo za učenike iz Osinje, Kalenderovaca i Dervente novo, živopisno iskustvo.

Da bi ova edukativna ekskurzija dobila i drugu stranu priče, trebalo je učenicima pokazati značaj reciklaže za zaštitu životne sredine i razvoj turizma i turističkih potencijala. Posjeta dobojskoj tvrđavi i etno selu Kotromanićevo imala je za cilj da ih podsjeti koliko je važno da sačuvamo čistu i zdravu prirodi, te da i učenici sami daju svoj doprinos zaštiti životne sredine uključujući se u svojim školama i mjestima iz kojih dolaze u akcije sakupljanja PET ambalaže i starog papira. Posebna atrakcija je bilo posmatranje panorame Doboja dvogledom koji je postavljen na dobojskoj tvrđavi. Puni utisaka učenici iz osnovnih škola vratili su se svojim kućama obećavši da će ubuduće jako paziti da ne zagađuju životnu sredinu u kojoj žive i da će uvijek, kad za to imaju mogućnosti, da se uključe u ekološke akcije sakupljanja PET ambalaže i starog papira. Ova aktivnost je realizovana zahvaljujući pomoći Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, opštine Derventa i fabrike za reciklažu „Omorika reciklaža“ iz Johovca.

IMGP3985

IMGP3986

IMGP4012

IMGP4009

Čedomir Ćorić, predsjednik CELOR-a

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here