Vijesti Društvo “Belle” polako osvajaju tržište BiH, a Derventa ima ključnu ulogu

“Belle” polako osvajaju tržište BiH, a Derventa ima ključnu ulogu

0

Roboti koji su nedavno stigli u KORT-ove kafe restorane već „osvajaju“ ugostiteljske objekte u BiH, a upravo je derventsko preduzeće Fructa Trade postalo ključno u nabavci ovih simpatičnih pomagača konobarima.

Naime, u KORT-ovim kafe restoranima u Derventi, Trebinju i Mostaru već se nalazi šest „Bella“. Od običnih kupaca derventsko preduzeće postalo je i distributer koji istovremeno nudi uslugu konfiguracije ovih okretnih mašina.

Pojednostavljeno, bez Dervenćana je nemoguće instalisati robota-konobara nigdje u BiH. Još preciznije, bez našeg mladog sugrađanina Stefana Kovačića, zaposlenog u IT sektoru kompanije.

Nabavku robota započeli smo prošle godine nakon ideje kolege Bojana Stupara koji je predložio da se naruči nekoliko robora kako bi unaprijedili marketing ugostiteljskog sektora, ali i pomogli konobarima. Osnovna ideja jeste brisanje „praznog hoda“, tako da sada roboti donesu hranu na određeni sto, dok konobar uslužuje goste i naplaćuje račun, pojašnjava Kovačić.

Narudžbe za robote polako stižu iz raznih dijelova BiH.

Postepeno počinjemo da širimo mrežu po čitavoj BiH. U Tuzli smo instalisali jedan robot, a naručen je još jedan, dok nas za sada očekuju planirane instalacije robota u Banja Luci i Palama, ali će ih sigurno biti još, ističe Stefan.

Raduje ga jer je dobio priliku iz male sredine radi i uči o robotima i prati savremene tokove u ugostiteljstvu. O pravilnom radu i instalisanju ovih okretnih pomoćnika učio je direktno od kineskih proizvođača.

Moj dio posla jeste instalacija robota, podešavanje i naravno puštanje u rad. To znači da određujem odakle će da krene, gdje da stane, koliko stolova poslužuje, kojom brzinom se kreće i slično. Naravno da je bilo potrebno uložiti dosta truda i učenja sa Kinezima, jer niko sa ovih prostora s tim nije imao dodira do sada. Počastvovan sam da to znanje bude preneseno meni, iskren je Stefan, koji iza sebe ima instalaciju već sedam robota.

Podešavanje može da potraje od 30 minuta do par sati, a sve zavisi od toga koliki je prostor i koliko stolova treba da opslužuje. Jedan robot može da „pokrije“ do 2000 kvadrata površine.

Prva kompleksnija stavka jeste raspon stolova. Kada dođem u objekat prvo obiđem prostor u kojem će se koristiti robot, vidim u kakvom su položaju stolovi i da li ima mjesta da se on kreće. Nakon podova, prelazimo na plafon. Naime, tamo se postavlja „stiker“ sa kojeg robot, pomoću svoje kamere, skenira početnu i krajnju tačku, sa koje polazi i prema kojoj ide. Po potrebi, robot se u „pola“ posla može zaustaviti i poslati na bilo koji drugi sto ili na prljavo posuđe, otkriva Stefan.

Kada se postavi „stiker“ na plafon, robota je potrebno provesti kroz objekat radi skeniranja prostora pomoću 6 kamera i 13 senzora koji mu omogućavaju da „vidi“ sve: stolove, stolice, pa čak i cvijeće. Robot mora sve to da „vidi“ da bi formirao mapu prostora, na kojoj se potom označavaju stolovi, kao bi znao kuda da se kreće i na koji sto da ide.

U slucaju da se desi da je nešto na njegovom putu, a da to nije bilo na „snimanju“, on traži način da prepreku zaobiđe. Bila to stolica ili osoba, on se neće „sudariti“ već će tražiti način da je zaobiđe. Ako ne uspije, zaustavi se i sam kaze „molim te, pomjeri se“, priča mladi Dervenćanin kroz osmijeh.

Konobari kafe restorana “KORT” kažu da su gostima roboti interesantni, a njima velika pomoć.

Roboti su nam dosta olakšali. Ne moramo mi nositi hranu, nego to rade roboti za nas. Hrana se u kuhinji stavi na robota, ukuca se broj stola za koji treba odnijeti narudžbu i on donese. Ako treba hranu poslati za više stolova, ukucamo sljedeći broj stola i robot ide dalje. Kada završi svu raspodjelu, na njega stavimo prljavo posuđe, kucamo mu „kuhinja“ i on nosi i prljavo posuđe na pranje, te uzima drugu narudžbu hrane iz kuhinje, ističu.

Iz Uprave ”KORT marketa” pojasnili su da su se na robote konobare odlučili jer vještačka inteligencija odavno ima svoju primjenu u industriji i proizvodnji, a od pojave koronavirusa svoju ekspanziju doživjela je i u uslužnim djelatnostima, pa tako i u ugostiteljstvu.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here