Vijesti Privreda “Bosnia grows organic”: Organska hrana sa Bijelog brda

“Bosnia grows organic”: Organska hrana sa Bijelog brda

3

gruppenbild

Ideja da u svom rodnom mjestu, Bijelom Brdu, sadi ljekovito i začinsko bilje po organskim principima kod Ivane Stjepanović rodila se prije tri godine. Od devedesetih godina Ivana sa porodicom živi u Austriji, ali je odlučila da svoju ideju pretvori u stvarnost, pa je sa realizacijom počela prije nekoliko mjeseci. Tada je osnovala firmu „Bosnia grows organic“, a već ove godine proizvodi iz Bijelog Brda će biti dio najpoznatijih brendova organskih začina i ljekovitog bilja. Iako većinu poslova obavlja sama, Ivana ima nekoliko saradnika, kako kaže, dobrih ljudi, koji joj pomažu. Ovih dana teren se priprema za proljetnu sadnju medicinskog, ljekovitog bilja, za koje je pronašla i kupce.

– Firma je registrovana za poljoprivredu i trenutno radimo na čišćenju terena od rastinja i ruševina. Sa sadnjom i uzgojem ljekovitog bilja planiramo početi u proljeće 2017. godine, ali prije toga potrebno je da sva polja očistimo i adekvatno pripremimo. Sve biljke koje uzgojimo izvozićemo u Evropsku uniju. Jednog kupca imam u Austriji, jednog u Njemačkoj i u dogovoru s njima odlučićemo koje ćemo sve biljke saditi, kaže Stjepanovićeva.

S obzirom na to da zemljište nije obrađivano, ni tretirano već dvije decenije, što je idealno za uzgoj po organskim principima, najprije je potrebno očistiti i kultivisati parcele. U tome će joj pomoći firma Eko bosanska Posavina, koja u tome ima mnogo iskustva. Sa vlasnicima zemljišta ugovoren je zakup, a u prvoj fazi planirano je da pod zasadima bude tri hektara. Međutim, planovi su da u narednih nekoliko godina na mnogo većoj površini raste ljekovito bilje.

– Sva zemlja na kojoj trenutno radimo nalazi se u Bijelom Brdu, a jedan dio pripada mom ocu. Plan je da tu počnemo sa tri hektara, ali da se širimo dalje. Važno nam je da je zemlja čista i zdrava, a ugovore o zakupu sklapamo sa dobrim ljudima koji dijele našu ideju, naše mišljenje i principe. Želimo da ovaj projekat bude nešto što ljude spaja, bez obzira na pripadnost bilo koje vrste. Da to bude nešto što u svakom smislu liječi, kaže Ivana, te dodaje da trenutno u zakupu ima više od 30 hektara zemljišta, ali da do kraja godine žele skupiti 50 hektara, koji će opet biti dio od 300 hektara, što je njen petogodišnji plan.

Početkom proljeća, kada dođe period sadnje, u polju će biti potrebno da radi 5 radnika. Nakon sadnje, njihov posao će biti briga o biljkama koje se uzgajaju, a povećanjem obradive površine, broj radnika će rasti.

Odavno sam bila usmjerena ka organskom uzgoju i konzumaciji organskih proizvoda jer sam shvatila da je to jedini put kako očuvati naše resurse. Smatram da ne treba da se ide na maksimum, upotrebom pesticida i vještačkih sredstava, nego težim čistom i dobrom plodu. Ne treba ići na količinu proizvoda, nego na kvalitet, jer se ovaj komercijalni način ne može održati vječno, smatra Ivana i na tome temelji svoju firmu.

Donacija OŠ “19. april”
Firma „Bosnia grows Organic“ nedavno je svojom donacijom obradovala osoblje i učenike OŠ „19. april“. Kako bi pripremili parcele za uzgoj bilja, čistili su rastinje na području Bijelog Brda, te su odlučili da ovoj školi poklone četrdesetak metara drva. Ovaj humani gest svojom aktivnošću upotpunilo je javno preduzeće „Komunalac“. Naime, oni su organizovali besplatan prevoz drva do škole. Direktorica OŠ „19. april“ Elvira Miljić izrazila je zahvalnost Ivani Stjepanović, kao i svima koji su pomogli ovu itekako značajnu donaciju.

D. Zemunović

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here