Vijesti Privreda “Budućnost poljoprivrede je organska proizvodnja”: Sa Draganine plantaže šipka stiže kvalitetan čaj...

“Budućnost poljoprivrede je organska proizvodnja”: Sa Draganine plantaže šipka stiže kvalitetan čaj – VIDEO

0

Dragana Duvnjak Krndija iz derventskog sela Osojci živi svoj san. Diplomirani je agronom, a svaki dan, provodi onako kako je maštala dok je bila mala, gledajući kako njena plantaža organskog šipka napreduje.

Imala je mogućnost da napusti Srpsku i karijeru gradi u inostranstvu, ali se ipak odlučila da radi i gradi svoje imanje i Srpsku.

Sve je počelo prije četiri godine kada je Dragana kao svršeni agronom razmišljala čime da se bavi, analizirajući tržište shvatila da proizvođača šipka gotovo da nema u Srpskoj.

Iako je projekcija bila da ovogodišnji rod njenih 2.000 sadnica bude dvije tone, suša je uticala na prinose, ubrali su za 30 odsto manje, ali su kaže ipak zadovoljni. Proizvešće oko osam hiljada vrećica čaja od po 100 grama pod imenom brenda “B3”.

Jedan dio će ići u trgovine na domaće tržište u trgovine zdrave hrane, jedan dio “online”, jer je to sada sve više popularno u tim “web šopovima”, a jedan dio ide testno za inostranstvo, kaže Dragana.

Kupci zahtijevaju dobar kvalitet, a za cijenu organski proizvedenog, Dragana kaže najčešće ne pitaju. Ipak važno joj je da šipak proizveden na njenoj plantaži bude dostupan svima koji žele zdravo da se hrane.

Dragana je jedan od 18 mladih poljoprivrednih inženjera koji su nedavno potpisali ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i dobili novčanu podršku za samozapošljavanje i ostanak u selu.

Sva sredstva koja dobijemo od ministarstva ili lokalne zajednice investiramo dalje u proizvodnju u opremu, u mehanizaciju u sam proces proizvodnje. Očekujem da će u narednim godinama prinos biti bolji jer uskoro postavljamo sistem navodnjavanja. Budućnost poljoprivrede je u organskoj proizvodnji, smatra mladi agronom.

Šipak nije lako brati, često je bolno, ali je odmor za mozak, pričaju berači, kojih nije lako naći. Dnevno naberu i do deset kilograma.

Roditelji kažu da je Dragana još kao mala voljela sve seoske poslove, sa pet godina naučila je da vozi traktor.

Nije teško samo je sporo, svaki moraš uzeti u ruku da vidiš da li je zdrav, priča Ranko Duvnjak, Draganin otac.

Iako nije podržavala kćerkino bavljenje zemljoradnjom, danas joj je velika podrška.

Rekla sam joj idi od poljoprivrede, ali ona nije htjela, ona ima volju, s voljom radi i onda smo se i mi priključili. I sama sam se bavila u mladosti poljoprivredom i znam da nije lako, kaže Jela Duvnjak, Draganina majka.

Organski proizveden šipak nakon branja ide u sušaru gdje se na temperaturi od 65 do 70 stepeni suši 24 sata. Čaj je već brendirala pod nazovom “B3”. Pored šipka, na imanju je i organski mladi voćnjak autohtonih sorti jabuka.

U planu je da od plodova proizvodi čips i organsku rakiju. Iskusila je kaže i život u inostranstvu, ali da trajno svoju derventsku adresu zamijeni onom u dalekoj Australiji, nije ni pomislila.

Derventa Cafe/TV K3/RTRS

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here