Vijesti Kultura i obrazovanje Centar za kulturu: Jovan Deretić predstavio knjigu “Kraljevstvo Slovena”

Centar za kulturu: Jovan Deretić predstavio knjigu “Kraljevstvo Slovena”

0

U derventskom Centru za kulturu večeras je predstavljena knjiga “Kraljevstvo Slovena” autora Mavra Orbinija, koja je prvi put nakon više od četiri vijeka kompletna objavljena na srpskom jeziku.

Djelo je predstavio Jovan I. Deretić, koji je istakao da je knjiga prevod kopije originala kojeg je lično pribavio na italijanskom jeziku, naglašavajući da se zapravo radi o istoriji kraljevstva Srba, jer je Orbini bio primoran da koristii naziv Sloveni, zbog pravila Vatikana.

 Knjiga je napisana 1601. godine i njome se briše falsifikovana zvanična istoriografija o doseljavanju Slovena, koja se još izučava u srpskim školama. Izdanje iste knjige iz 1968. godine u Beogradu je sramno, objavili su je “ljudi pola knjige”, zanemarena je 241 stranica, odnosno čitava srpska istorija prije Nemanjića, pojasnio je Deretić.

Orbinija, katoličkog sveštenika, smatra jednim od najvećih istoričara 17. vijeka, koji je uprkos Vatikanskoj cenzuri, pisao istinu prema svoj dostupnoj dokumentaciji.

Nakon promocije Deretić je odgovarao na pitanja posjetilaca.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here