Vijesti Društvo Centar za zaštitu mentalnog zdravlja već dvije decenije u službi pacijenata Dervente...

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja već dvije decenije u službi pacijenata Dervente i Broda

0

U okviru JZU Dom zdravlja Derventa, pored ostalih organizacionih jedinica, od 2001. godine funkcioniše i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja.

Uz pomoć menadžmenta ustanove i kroz projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, Centar je vremenom izrastao u ozbiljnu i dobro obučenu službu u kojoj stalno rade jedan ljekar specijalista psihijatrije, master psihologije, visoka medicinska sestra – radni terapeut, te još tri medicisnke sestre i tehničara.

Kroz sve ove godine smo prošli niz dodatnih edukacija iz obasti poput koordinisane briga, radne/okupacione terapije, rad sa zavisnicima, koordinisani otpust hospitalizovanih pacijenata, briga o djeci i slično, za koje smo imali punu podršku menadžmenta ustanove, kaže Igor Đujić, specijalista psihijatrije i rukovodilac Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

Naročito želim da istaknem terenski rad sa korisnicima usluga slabijeg imovnog stanja i iz udaljinijih ruralnih sredina koji sami ne bi mogli doći do naše ustanove, a koje redovno svakog mjeseca obilazimo, odnosimo tablete, dajemo injekcionu terapiju te pomažemo i u drugim aspektima očuvanja njihovog zdravlja, ne samo mentalnog već i fizičkog, kaže dr Đujić.

Dr Igor Đujić

Takođe, Centar provodi i preventivno–promotivne aktivnosti, ali i terapijski orijentisanu saradnju sa školama na području Dervente, u okviru koje su članovi Centra uključeni u program Ministarstva prosvjete, omladine i sporta Vlade RS „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“ te se bave rješavanjem problema učenika koji se pojave u školama. Takođe, sličan vid saradnje je uspostavljen i sa vrtićem, napominje dr Đujić.

Naše medicisnke sestre i tehničari rade u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja od osnivanja i vrlo dobro poznaju većinu naših korisnika koji im se s punim povjerenjem obraćaju, sada već pune dvije decenije, budu primljeni i prihvaćeni s razumijevanjem, toplinom, a što nam svima pomalo nedostaje u ovim vremenima. S obzirom da opština Brod pri Domu zdravlja nema psihijatrijsku službu, Centar za mentalno zdravlje prihvata pacijente, te ja kao specijalsta psihijatrije, po utvrđenom rasporedu dio radnog vremena radim i u Domu zdravlja Brod, kaže dr Đujić.

Slična je situacija i sa ljekarima specijalistima Doma zdravlja Derventa iz drugih oblasti medicine koji takođe dio radnog vremena obavljaju u drugim domovima zdravlja u našoj regiji.

U PERIODU PANDEMIJE POKAZALI NAJSVJETLIJU STRANU POZIVA

U zadnje gotovo dvije godine, od početka pandemije novog virusa korona i pojave bolesti „kovid-19“, zdravstveni sistem je stavljen na najveća iskušenja, pa tako i zaposleni u Domu zdravlja Derventa.

Kao i pacijenti, u svemu tome smo bili izloženi kako našim ličnim strahovima, strepnjama, sumnjama, pitanjima, tako i onim pojavama koje su dolazile spolja, nerazumijevanju, otporu, pritiscima, zahtjevima, promjenama preporuka i svemu onome što je pratilo pandemiju, podsjetio je dr Đujić.

Već dugo osoblje Doma zdravlja se napreže do krajnjih granica svojih mogućnosti, ponekad i preko tih granica. Obzirom na pojavu novog izazivača bolesti o kojoj niko na svijetu nije znao ništa, zbog čega su zauzimani različiti stavovi i strategije nošenja s problemom, i mi u Domu zdravlja smo se prilagođavali situaciji. Ulagali smo nadljudske napore da odgovorimo svim izazovima, nismo koristili godišnje odmore, radili smo dok se posao ne završi bez obzira na zvanično radno vrijeme, mijenjali kolege koji su najčešče bili odsutni zbog izolacije zbog bolesti ili kontakta sa oboljelim…ukratko, pokazali smo onu najsvjetliju stranu našeg poziva u najtežim trenucima, ponosan je dr Đujić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here