Vijesti Kultura i obrazovanje Čitanje je od izuzetne važnosti za razvoj djece i njihovu kreativnost –...

Čitanje je od izuzetne važnosti za razvoj djece i njihovu kreativnost – FOTO

0

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ danas je održana radionica za osnovce u okviru kampanje Ministarstva prosvjete „Čitajmo zajedno“ kojem je prisustvovala i pomoćnik u ovom resoru Tanja Đaković.

Ovogodinji moto kampanje je „Čitaj, budi bolji čovjek!“, a provodi se kako bi djeci ukazali na značaj čitanja i sve ono čemu čitanje knjiga doprinosi tokom njihovog odrastanja, navela je Đakovićeva.

Kroz kreativne radionice koje su osmislile naše saradnice učenici će biti upoznati sa svim blagodetima koje donosi čitanje, ali će imati mogućnost i da pokažu svoj talenat i kreativnost. Kada djeci na kreativan način prikažemo šta je to sve što čitanje donosi, da to razvija njihovu inteligenciju, kritičko razmišljanje, olakšava da lakše izraze svoje emocije, djeca se brzo zainteresuju, probudi želja za knjigom, istakla je.

Nakon predstavljanja kampanje mlađim generacijama uslijediće predstavljanje i starijim generacijama i to učenicima srednjih škola i studentima.

U fokusu ovih kampanja uvijek je bila ideja da se podigne svijest da je važnost čitanja domaćih književnika i značaj pisama kao temelja nacionog i kulturnog identiteta. Prvih godina kampanja je podrazumjevala i otkup knjiga koje smo dalje poklanjali bibliotekama sa skromnim bibliotekačkim fondom, podsjetila je Đakovićeva.

Direktor ustanove Mirjana Plisnić je podsjetila da imaju oko 4000 čitalaca i da redovno održavaju radionice za djecu i sve druge uzraste i profesije.

Zahvalila bih se Ministarstvu prosvjete i kulture što su prepoznali naš rad i trud, te se odlučili da se jedna radionica završi kod nas, kaže Plisnićeva.

Ona kaže da su najredovniji čitaoci biblioteke djeca i penzioneri.

Imamo dobar fundus knjiga i ljude koji redovno čitaju, i lektire i knjige u slobodno vrijeme. Tokom dana besplatnog upisa u biblioteku, kao što je bilo za 8. mart, upisalo je 212 žena, dodala je Plisnićeva.

Kampanju „Čitajmo zajedno“ Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizuje od 2017. godine sa ciljem razvoja, promovisanja i popularizacije književnosti i čitanja, srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here