Vijesti Društvo Civilna zaštita: Stanje napeto, građane pozivaju na pripravnost

Civilna zaštita: Stanje napeto, građane pozivaju na pripravnost

2

Još jedna neizvjesna noć čeka Dervenćane. Štab civilne zaštite uveo je vanredne mjere zastite od poplava, nivo Ukrine je u stalnom porastu, a građanima se apeluje da budu u pripravnosti.

Trka sa vremenom opet je počela. Nijedan sat ne smije se propustiti jer voda neumoljivo nadire, a nivo Ukrine je iz sata u sat sve veći. Štab civilne zaštite aktivirao je sve nadležne službe na terenu.

„Situacija je napeta. Nivo Ukrine u gradu svakih sat vremena rasto po 12 centimetara a već je prešao 20-tak centimetara od kote vanredne odbrane od poplava“, ističe Dragoljub Kukić,šef Odsjeka Civilne zaštite Derventa. 

Kritičnih tačaka je na sve strane. Poplavljene su oranice, pojedina domaćinstva. Prva intervencija bila je u Rapćanima gdje je jedno domaćinstvo moralo biti evakuisano.

U Jasencima je, kaže Kukić, popravljan jedan dio nasipa. Kritično je i u Omeragićima i Lužanima, a Begluci su već pod vodom. Na Agićkom kanalu u toku su radovi da se spriječi dalje nadiranje vode.

Problem i dalje predstavlja vještačko jezero u Drenovi koje prelijeva i velik dotok vode kod lokaliteta Žutog mosta, na skretanju za Kalenderovce.

Iz Civilne zastite apeluju građananima da budu u pripravnosti, da pokušaju, kolio je to u njihovoj mogućnosti, osigurati svoju imovinu. Nadaju se da neće biti potrebe za masovnom evakuacijom. Do sad je zaplavljeno oko 20-tak objekata, a veliku opasnost predstavljaju podzemne vode i naravno Ukrina.

A ko bi rekao da od relativno mirnog jučerasnjeg dana, u svega nekoliko sati, stanje na terenu postaje vanredno.

I tako, dok se u susjednom Prnjavoru stanje stabilizuje, u Derventi izgleda tek treba. Iako je bio najavljen prestanak padavina, ni kiša ih u poslijepodnevnim časovima nije zaobišla.

Dijana Milinčić/TV K3

2 KOMENTARI

  1. Derventa ce biti ugrozena sve dok se Drenova ne unisti. Pitam ja vas da li jedna Drenova vise vredi od ovokiko domacinstava ? Ako vredi onda nam kazite . Isplatite bam imovinu i iselite ovaj jadni narod a ne da svaka kisa kuca na vrata bjedi i sirotinji.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here