Vijesti Kultura i obrazovanje Čuvaju tradiciju, obogaćuju kulturu: “Bosiljkovanje” okupilo folklorna društva iz regije – FOTO/VIDEO

Čuvaju tradiciju, obogaćuju kulturu: “Bosiljkovanje” okupilo folklorna društva iz regije – FOTO/VIDEO

1

Defileom ulicama grada i nastupom šest folklornih društva iz BiH, Srbije i Hrvatske, večeras je u prepunom Centru za kulturu održana završna veče ovogodišnjeg „Bosiljkovanja“.

Dvadeset treće izdanje renomiranog festivala proteklo je u znaku dječijeg stvaralaštva, te obiležavanja desetogodišnjice CIOFF-a BiH, tako da je ovom prilikom održana i sjednica UO, te svečana sjednica Skupštine ove organizacije, istakla je Stana Nagradić, rukovodilac KUDM „Bosiljak“, inače organizatora “Bosiljkovanja”.

U ove 23. godine „Bosiljkovanje“ je ugostilo više od 200 ansambala i više od 8.000 učesnika sa gotovo svih kontinenata zbog čega je Derventa sigurno bogatiji grad u kulturnom smislu. I naši gosti večeras obogatili su kulturni ambijent i mi mislimo da tako treba da bude i na drugim poljima, istakla je Nagradićka.

Festival su otvorili članovi dječijeg ansambla KUDM „Bosiljak“, da bi potom veliki broj ljubitelja folklora premijerno vidio koreografiju „Urankom Đurđele đurđilo“ prvog ansambla derventskog folklornog društva. Redom su se nizali nastupi društava „Nikola Tesla“ iz slovenačke Postojne, „Žeravca“ iz Slavonskog Broda, bijeljinske „Semberije“, „Proletera“ iz Sarajeva, te „Srema“ iz Beograda.

Po prvi put u Derventi su gostovali i članovi Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Proleter“ iz Sarajeva koje postoji od 1905. godine.

Do sada imamo samo najbolje utiske i nadam se da ćemo dobiti poziv i naredne godine. Preferiramo igre iz svih dijelova BiH koje igra više od 300 naših članova, a pored folklorne, imamo i dramsku sekciju, orkestar, hor i plesnu grupu, istakla je Sajra Karić, član ovog društva.

Sa ciljem da očuvaju kulturu i tradiciju Srba u Sloveniji prije 27 godina osnovano je KUD „Nikola Tesla“ koje djeluje u Postojni.

Čast nam je nastupiti na festivalu ovako visokog nivoa jer i to doprinosi našem cilju, za kojeg smatramo da smo u velikom dijelu i ispunili. Imamo oko 100 folkloraša, ali društvo okuplja i književnike i druge umjetnike, istakao je predsjednik društva Miloš Demonjić, dodajući da rade na povezivanju naroda bez obzira na vjersku i druge pripadnosti.

Učesnici festivala posjetili su Sarajevo, Međugorje, etno selo “Kotromanićevo”, etno selo “Herceg”, te Mostar i Banjaluku, a pored Dervente nastupili su u Brodu i Petrovu.

Krajem oktobra Stana Nagradić, zajedno sa još jednim delegatom CIOFF BiH, putuje u Čile na svjetski kongres CIOFF-a gdje će predstavljati folklornu kulturu BiH.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here