Vijesti Društvo Cvjetanje Ukrine, jedinstven prirodni fenomen – FOTO

Cvjetanje Ukrine, jedinstven prirodni fenomen – FOTO

1

Krajem jula i početkom avgusta na rijeci Ukrini dešava se jedan jedinstven događaj koji se odvajkada u narodu naziva “cvjetanje Ukrine”.

Naime, larve vodenih insekata vrste “ephemeroptera”, koje borave u mulju tri do četiri godine od palaganja jajašca, izlaze na površinu i tako kroz jedan fascinantan prirodni fenomen nastavljaju svoju vrstu.

Sam proces teče tako što se iz larvi počinju razvijati leptirići. To se dešava noću, između 21 i 22 časa. Prvo na površinu vode izlaze muški leptiri i od njih rijeka pobijeli, odnosno “procvjeta”. Oni se na neki način žrtvuju jer noćne ptice, insekti, ribe i žabe kreću u lov na leptiriće pune proteina. Leptirić je veoma krhak i nježan. Zbog nerazvijenog crijevnog trakta ne hrani se, a nakon pojave on troši energiju koju je larava do pojave leptira nakupila u dubinama rijeke.

Ovaj fenomen rijeke je najintresantniji, a kada prestane lov, pojavljuju se ženke, koje preostali muški leptiri oplođavaju. Ženke nakon toga padaju na površinu vode i odlažu članke sa jajašcima (oko 8 hiljada jajašca u jednom članku) i odmah ugibaju. Tako da njihov život traje nekoliko trenutaka, a njihova uloga je samo ta da se odlože jajašca, koja padaju na dno rijeke.

Za jajašcima takođe nastaje trka, pa čak i najsitniji insekti u vodi proždiru mala jajašca. Jajašca koja uspiju da stignu na dno rijeke i u mulj, a da ne budu pojedena, nakon tri godine će dati nove  kao paučina nježne leptiriće, to jest “Ukrinski vodeni cvijet”.

Leptiri su intresantni i za mnoge ribare koje ih love pomoću reflektora, jer leptiri u rojevima lete na svjetlo i “upecaju” se u postavljenu mrežu. Od njih ribari prave mamce, a koliko su takvi mamci efikasni u lovu ribe, govori i to da kilogram leptirića na tržištu dostiže i do 150 KM.

Na Ukrini je zabranjeno izlovnjavanje vodenog cvijeta, ali često to još uvijek čine mnoge lovokradice, a ogromnu štetu čine i šljunkari koji potkopavaju korito i sa muljem odnose i larve iz sedre gdje godinama borave. Obično, tamo gdje šljunkari rade nema pojave vodenog cvijeta.

Ponekad se dešava da Ukrina ne cvjeta, ako nisu ispunjeni prirodni uslovi. Temperatura vode je veoma bitna i treba da bude oko 20 stepeni, a to je teže da se desi ako je vodostaj veći i voda. Larve koje te godine se ne pojave, pojaviće se iduće godine.

Derventski pjesnici su jedini koji su obilježili i dali značaj Ukrinskom vodenom cvijetu, jer svake godine oko Ilindana održavaju “Međunarodn” pjesničke susrete” posvećene vodama, a jedna od nagrada koja se dodjeljuje je nagrada za najbolju pjesmu napisanu o Ukrinskom vodenom cvijetu.

Teksti i fotografije Savko Pećić Pesa

1 komentar

  1. Познавати водени цвијет , значи познавати природно богатство ријеке Укрине лоје траје милионима година.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here