Vijesti Društvo “Deminiranje je najhumaniji zadatak OS”: Zvaničnici posjetili deminersko područje kod Dervente –...

“Deminiranje je najhumaniji zadatak OS”: Zvaničnici posjetili deminersko područje kod Dervente – FOTO/VIDEO

0

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić sa generalima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba general-majorom Gojkom Kneževićem i komandantom Operativne komande general-majorom Radovanom Ilićem, posjetili su 10. maja 2022. godine deminersko radilište Božinci kod Dervente.

Deminersko radilište Božinci kod Dervente jedno je od preko 20 deminerskih radilišta u Bosni i Hercegovini na kojem su angažovani pripadnici deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

Ukazujući na značaj vojnog deminiranja, kao najhumanijeg posla koji obavljaju pripadnici Oružanih snaga BiH, zamjenik ministra Okolić je ovom prilikom naglasio i potrebu ulaganja u proces deminiranja kako putem donatorskih tako i putem vlastitih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Mi trenutno imamo 20 ovakvih radilišta na kojima je angažovano 34 tima. Na ovom lokalitetu rade dva tima i sa aspekta ugroženosti stanovništva je jako bitan, a sigurnost je naša osnovna misija. Demineri nisu samo vojnici, nego i humanitarci i njihov doprinos je nemjerljiv, poručioje general-major Radovan Ilić, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH.

Inače, Oružane snage BiH obavljaju oko 30 odsto svih aktivnosti u procesu uklanjanja mina, što je jedan od pet njihovih zadataka, i time daju i više nego značajan doprinos stvaranju bezbjednog okruženja širom Bosne i Hercegovine.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here