Vijesti Društvo “Derventa je svijetli primjer među lokalnim zajednicama”: Svečano proslavljen Dan grada –...

“Derventa je svijetli primjer među lokalnim zajednicama”: Svečano proslavljen Dan grada – FOTO

0

Svečanom sjednicom Skupštine grada i parastosom za stradale pripadnike Vojske Republike Srpske danas je obilježen Dan grada Dervente, u prisustvu brojnih gostiju iz privrednog i političkog života. Svečanost je uvelilčao i hor „Srbadija“ iz Bijeljine.

Osvrćući se na period proteklih godinu dana, gradonačelnik Milorad Simić je naglasio da Derventa neće imati problema sa prihodima u budžetu grada, te da će se uskoro pred odbornicima naći i raspodjela suficita u iznosu od dva miliona maraka koji će biti usmjereni na investicije, pored Kapitalnog budžeta koji se donosi svake godine.

Derventa je po nekim parametrima među najuspješnijim lokalnim zajednicima. Imamo svega petsotinjak nezaposlenih, a u 868 različitih privrednih društava je zaposlen 6741 radnik. Naši radnici su zaposleni većinom u realnom sektoru, a u administraciji samo 2,5 odsto ukupnog broja zaposlenih, podsjetio je Simić.

Moja ideja vodilja je da sve privrednike dočekamo otvorenih ruku, što su oni zasigurno prepoznali, o čemu svjedoči 16 austrijskih, 10 italijanskih, te četiri njemačke i tri firme osnovane kineskim kapitalom, naveo je Simić.

Zbog toga čak 400 miliona maraka vrijednosti robe izvezemo na tržište EU i drugih zemalja, što je 38 odsto Dobojske regije, 7,1 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske i 2,2 odsto izvoza BiH. To su brojke na koje sam ponosan, kao i na 180 kilometara vodovodne mreže za Osinjski vodovod koji vrijedi 4,2 miliona KM, a izgrađen je bez zaduženja, podsjetio je Simić.

Gradili su se i putevi na području grada i sela, društveni domovi, obnovljena je zgrada Derventskog lista, a pri kraju su projekti izgradnje Partizanovog i igralištana Čardaku.

Rekonstrukcija zgrade OŠ “Nikola Tesla” je naredni veliki projekat za koji se privodi kraju dokumentacija i obezbjeđivanje sredstava od 5,2 miliona KM. Proširujemo kapacitet vrtića “Trol”, a privodi se kraju izgradnja novog Vatrogasnog doma. Pitanje je dana kada će krenuti rekonstrukcija ulice Kralja Petra I, za šta smo osigurali oko 800.000 KM, istakao je gradonačelnik Simić.

S obzirom da smo malo zaduženi, a računajući na pomoć republičkih vlasti, siguran sam da ćemo imati priliku provesti i značajne i skupe projekte izgradnje kanalizacione mreže, nove Industrijske zone, te rekonstrukcije puteva prema Osinji i Kalenderovcima, zaključio je Simić.

Želja nam je izgradnja priključka na auto-put u Osinji, za koje postoji projekat i sredstva, ali za koju je potrebno uraditi pristupne puteve, naveo je gradonačelnik.

Derventa je svijetli primjer među lokalnim zajednicama i zasluženo nosi status grada, rekao je ministar poljoprivrede u Vladi Srpske Savo Minić.

Pozitivno sam ljubomoran rezultatima koje je Derventa napravila u odnosu na lokalnu zajednicu iz koje ja dolazim, a posebno sam srećan zbog međusobnog uvažavanja i tolerancije koja postoji među narodima koji žive u Derventi, poručio je Minić.

U ime privredne zajednice, Dan grada je čestitao Tomas Drittenpreis (Tomas Dritenprajs), vlasnik preduzeća “Tehpro CNC”, koja već 16 godina u Derventi proizvodi unikatne dijelove za fabrike automobila u svim dijelovima svijeta.

Na Svečanoj sjednici, kao i do sada, uručeno je najviše priznanje naše lokalne zajednice – Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom – Policijskoj stanici Derventa, te zahvalnice Vasi Mičiću i Mladenu Todoriću.

 

Pored ministra Minića, Svečanoj sjednici su prisustvovali Sredoje Nović, delegat u Domu Naroda Parlamentarne Skupštine BiH, ministar za privredu i preduzetništvo Republike Srpske Vojin Mitrović, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić, komandir Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković, narodni poslanici Igor Žunići Denis Pijetlović, director Šuma Srpske Slaven Gojović, gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš i mnogi drugi.

Čestitke gradonačelniku Simiću su uputili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, episkop Zvorničko tuzlanski Fotije, ministar zdravstva Alen Šeranić, ministar lokalne samouprave Senka Jujić, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, potpredsjednik Republike Srpske dr Davor Pjanić, počasni građanin i predsjednik udruženja “Arkobaleno” Silvano Fero i mnogi drugi.

VELIKA GOSPOJINA JE DIO IDENTITETA DERVENTE

Velika Gospojina je dio identiteta Dervente i to je praznik koji je vezan za izgradnju prvog pravoslavnog hrama na gradskom području, rekao je predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujićić nakon služenja parastosa za 608 boraca VRS na Centralnom spomen-obilježju.

Tokom Odbrambeno-otađžbinskog rata borili smo se i za očuvanje duhovnih vrijednosti, između ostalog i obilježavanje Velike Gospoijine. Naša želja I upornost je ovim činom i krunisana, a ambijent u Derventi je takav da svi mogu da obilježavaju svoje praznike, naglasio je Vujičić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here