Vijesti Društvo Derventa jedina izdvaja sredstva za banjsku rehabilitaciju žrtava ratne torture

Derventa jedina izdvaja sredstva za banjsku rehabilitaciju žrtava ratne torture

0

Petogodišnja primjena Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u Republici Srpskoj nije primjereno odgovorila na prava žrtava, generalni je zaključak analize „Izazovi i implementacija Zakona o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske,” čiji su preliminarni rezultati i preporuke predstavljeni na panel diskusiji održanoj danas u Banjaluci, piše Srpskainfo.

Ograničavajući rok za podnošenje zahtjeva za sticanje statusa žrtve torture, koji je istekao u oktobru 2023. godine, nije ostavio prostor žrtvama da odluče kad su istinski spremne javno govoriti o svom traumatičnom iskustvu.

Ovakva situacija je suprotna međunarodnim standardima gdje žrtve ratne torture i, uopšte, žrtve rata imaju pravo da do kraja života prijave da su žrtve. Zato je jedna od preporuka da se ova zakonska odredba otkloni, naglasio je Radenko Udovičić, autor analize.

Analiza je pokazala na propust da se žrtvama osigura banjska rehabilitacija, predviđena Zakonom, koja može doprinijeti kako poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja žrtava tako i unapređenju socijalne podrške.

Istaknuto je da je grad Derventa jedina zabilježena instanca koja izdvaja sredstva i provodi banjsku rehabilitaciju za sve žrtve ratne torture u Srpskoj. Događaju, u organizaciji Fondacije „Udružene žene” Banjaluka, Fondacije „Lara” Bijeljina i organizacije TRIAL prisustvovao je šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Staniša Mikerević, saopšteno je iz Gradske uprave Derventa.

Preliminarni rezultati i preporuke „Izazovi i implementacija Zakona o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske” predstavljeni su nedavno na panel diskusiji održanoj u Banjaluci.

Derventa Cafe/Agencije

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here