Vijesti Privreda Derventski kraj postaje poznat i po organskoj proizvodnji šipka i lješnjaka –...

Derventski kraj postaje poznat i po organskoj proizvodnji šipka i lješnjaka – VIDEO

0

Po struci je agronom i nije oklijevala da se oproba u nesvakidašnjoj prozvodnji. Dervenćanka Dragana Duvnjak Krndija ne jednom hektaru zasadila je 2.000 sadnica šipka. Ulaze u četvrtu vegetaciju i krajem septembra priprema se za berbu.

Šipak je autohtona vrsta pa zato smo se odlučili za nju i što je sama njega augrotehnika je mnogo nezahtjevnija od ostalih kultura što je najbitnije, kao i sama ta priča o organskoj proizvodnji ima budućnost. Već smo sertifikovani 4-5 godina, kaže Dragana Duvnjak Krndija.

Sa plantaže u zavisnosti od vremenski uslova tokom godine, ubere oko tonu suve mase. Na imanju su sušare i sve prerađuje u čaj.

Boro na četiri dunuma ima 300 sadnica. Košenje i berba su najzahtjevniji, ali se isplati. Uz čaj radi i pekmez.

Što se tiče proizvoda to je neka više kućna radinost proda se od uha do uha čuje se dobro jer nisu to neke količine, kaže Boro Dobrilović.

Osim šipka, derventski kraj je poznat i po zasadima lješnjaka. Hiljadu stabala je na imanju Simića. U organsku proizvodnju je uključena cijela porodica.

Naš lješnjak se tretira u suštini pravimo smjese od gaveza koprive i ostalih stvari koje aljevamo i to je dohrana i zaštita za biljku nema špricanja ništa drugo, kaže Jelena Simić.

Zato sve što proizvedu lako prodaju. Za sada uglavnom snabdijevaju domaće trište. Kada povećaju proizvodnju, što planiraju, i šipak i lješnjak iz Dervente će i u izvoz.

ATV

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here